Husstädning: det som bör göras dagligen och det du kan skjuta på lite grann

av Hilda Maria Morgan

20 September 2021

Husstädning: det som bör göras dagligen och det du kan skjuta på lite grann
Advertisement

Att leva i ett hus betyder att ständigt smutsa ner det: från oändligt små matrester, till damm och smuts som vi tar med oss ​​utifrån... Det finns otaliga orsaker som orsakar ansamling av smuts i huset, och framför allt är de konstanta, men det betyder inte att du måste leva med dammtrasan i handen.

Faktum är att om det finns former av smuts som lockar insekter eller kan orsaka mögel eller kalk, så är det i andra fall möjligt att ta det lite lugnare, eftersom det inte är värt att trötta ut sig varje dag om man inte har tid eller lust.

Advertisement

Städning som inte bör skjutas upp

Städning som inte bör skjutas upp

piqsels.com

  • Diskning: det finns de som tycker att det är lättare att diska för hand om disken aldrig blir tillräcklig för att fylla tvättmaskinen och de som bara inte tål att behöva göra det. I båda fallen vore det bäst att inte gå och lägga sig om det fortfarande ligger smutsig disk runt om i köket. Den bästa metoden är såklart att få in vanan hos alla i hemmet att snabbt diska den använda disken, eller att skölja bort det grövsta och ställa in dem i tvättmaskinen omedelbart, så att man sedan bara måste starta den så snart den blivit full.
  • Slänga soporna: ju längre du väntar, desto mer dålig lukt kommer att kännas vilket lockar en hel rad insekter som inte är trevliga att ha i huset, särskilt inte i köket. Och när du märker att botten av sopkärlet är för smutsigt, är det bäst att inte vänta med att tvätta det utan att göra det direkt även om bara snabbt.
  • Rengöring av köksbänkar och spisen: att lämna matrester runt om i köket är alltid en dålig idé, med tanke på hur attraktiva de är för många olika djur.
  • När du spiller mat eller dryck bör du aldrig vänta. Inte bara vin, utan även läsk och mat lämnar nästan alltid fläckar som blir svårare att ta bort ju längre man väntar med att göra det. Eftersom det förhoppningsvis handlar om tillfälliga olyckor är det bättre att anstränga sig för att agera på direkten för att öka chanserna till framgång.
  • Om du använder duschskrapa i duschen eller på kaklet runt badkaret: det kan verka överdrivet, men varje gång vi lämnar droppar och vatten att torka av sig själva i badrummet blir det rester och skapas beläggningar och kakelbeläggningar som sedan blir svåra att få bort utan att skada den underliggande ytan. Att ha en skrapa redo innebär att du bara behöver slösa några sekunder för att dra bort huvuddelen av vattnet, men det hjälper mycket.
Advertisement

Det som kan skjutas upp

Det som kan skjutas upp

Aaron Yoo/Flickr

  • Om det inte är fullt med människor och djur är det mer än tillräckligt att använda dammsugaren en eller två gånger i veckan för att upprätthålla ett städat hus.
  • Rengöring av speglar: fingeravtryck och ränder är inte fina att skåda men skapar inte omedelbara hygienproblem. Så om du inte vill ta hand om det direkt kan du invänta den stund på veckan då du lugnt kan städa huset.
  • Rengöring av vardagsapparater: om vi inte har lagat mat med en robot som har blivit särskilt smutsig, om det inte finns någon risk för att äventyra apparatens funktion, är det bättre att rengöra den en gång på djupet än att göra det ytligt varje eller varannan dag.

Vilken typ av städning skjuter inte du upp?

Advertisement