Är det dags att grundrengöra bilen? Följ dessa tips

av Marika Grimaldi

17 Oktober 2021

Är det dags att grundrengöra bilen? Följ dessa tips
Advertisement

Hur försiktiga vi än är att inte smutsa ner i bilen när vi använder den, förr eller senare måste vi ta oss tid en eftermiddag och i lugn och ro rengöra passagerarutrymmet. Om vi sedan har vi har barn eller djur, eller om vi brukar frakta lite allt möjligt eller äta i bilen, blir det en regelbunden syssla.

Med de många material och ofta svåråtkomliga ytor som finns inuti bilarna är det alltid tröttsamt att ta hand om rengöringen, därför är värt att utföra den på bästa sätt så att all tid som du har spenderat ger ett riktigt tillfredsställande resultat. Läs vidare för att upptäcka mer.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Att dammsuga är det första och sista steget: det är nödvändigt dels för att avlägsna huvuddelen av smutsen när bilen har försummats extra mycket och på så sätt förstå var det kommer att vara nödvändigt att agera specifikt, och dels för att avlägsna allt damm, hår och smuts som bildas efter att ha rengjort de olika ytorna.

Advertisement
familyhandyman.com

familyhandyman.com

Skinnsäten kräver särskild omsorg: du måste använda dammsugarens mjuka borste, eller till och med bara en mikrofiberduk. De kan inte rengöras med vatten, utan kräver istället produkter som är lämpliga för skinn.

vehiclescene.com

vehiclescene.com

För bilrutorna är det alltid lämpligt att ha några mikrofiberdukar redo: använd fönsterprodukter eller helt enkelt vit vinäger och börja med vindrutan, fortsätt med bakrutan och avsluta med sidorutorna.

Pinterest

Pinterest

För ventilationsgallrena är en svampborste det mest praktiska verktyget: den glider lätt mellan plastlamellerna och avlägsnar smuts bättre än många andra föremål!

Pinterest

Pinterest

Om dina fyrbenta vänner ofta reser med i bilen, även om du använder överdrag och skydd, är det oundvikligt att hår fastnar på sätena, särskilt de i tyg. Dammsugaren kan bara delvis avlägsna detta, men det finns några andra knep som verkligen är användbara: du kan använda en fönsterskrapa, bättre om du väter den lite med en skvätt vatten, eller till och med diskhandskar, även de endast lätt fuktade: bara gnugga på sätet så kommer du att kunna avlägsna mycket hår varje gång du passerar handen.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Även sömmarna på sätena rengörs inte alltid bra endast med dammsugaren, så det är bäst att skrubba med en gammal tandborste först, för att på så sätt lossa smutsen och sedan dammsuga allt.

Pinterest

Pinterest

Vad gäller bilmattorna, å andra sidan, måste du alltid avlägsna dem, skaka dem ute och sedan ägna dig åt rengöring genom att hänga dem lodrätt, så att vatten och smuts rinner av lätt. Även om de inte är särskilt smutsiga är det i alla fall alltid bäst att avlägsna dem medan man tar hand om resten av passagerarutrymmet, så att man inte smutsar ner dem.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Använd alltid mikrofiberdukar för instrumentbrädan och sedan, beroende på material, en lösning av vatten och lite vit vinäger eller tvål (tvålsåpa är bra, annars ytterst lite diskmedel).

Advertisement