Parfymera tvätten medan du stryker den: ta reda på hur du gör med en enkel gör-det-själv metod

av Hilda Maria Morgan

17 September 2021

Parfymera tvätten medan du stryker den: ta reda på hur du gör med en enkel gör-det-själv metod
Advertisement

Att bära kläder som luktar fräscht och rent, men även att njuta av doften av lakan eller handdukar är ett dagligt litet välbehag som vi alla uppskattar. Det första steget för att uppnå ett sådant resultat är förvisso en korrekt tvätt av plaggen och användning av lämpliga produkter med en behaglig doft, men ibland hur aromatiska tvättmedel och sköljmedel än verkar vara så blir kläderna och lakanen ändå inte så speciellt väldoftande.

I sådana fall, om plaggen är sådana som du brukar stryka, kan du ta hjälp av momentet då du använder strykjärnet genom att med bara några steg förbereda ett doftande vatten som kan anpassas efter smak. Läs vidare för att ta reda på mer.

 

Advertisement
Creativo

Creativo

Det går verkligen snabbt:

  1. Ta en sprayflaska och fyll den med vatten (ännu bättre om det är destillerat eller avjoniserat).
  2. Tillsätt 5 droppar eterisk olja efter smak. De bästa för en sådan här användning är de "friskaste" som lavendel eller citrusfrukter. Men även de med en balsamisk doft är mycket trevliga (mynta, eukalyptus, tall). Du kan också ändra efter säsong med olika blommiga och söta dofter (jasmin, liljekonvalj, vit mysk... Möjligheterna är oändliga).
  3. Blanda väl, skaka före varje användning.
  4. Spraya på plagget precis innan du använder strykjärnet med ånga (så kom ihåg att använda detta medel endast med de kläder som du kan stryka med ånga). Värmen och luftfuktigheten som kommer från ångan och från strykjärnet kommer att göra så att all doft av den eteriska oljan frisläpps och fäster vid tyget.

Överdriv inte mängden av den eteriska oljan, det är faktiskt bäst att testa först på ett plagg som du inte behöver bära omedelbart för att ta reda på om du föredrar en mer eller mindre intensiv doft och därmed justera doserna därefter. Detta är ett botemedel som är mycket användbart de gånger då vi har lämnat tvätten för länge i tvättmaskinen och det har börjat utveckla lite obehaglig lukt.

Det går att förvara vattnet på en sval plats, eller till och med i kylen. Såklart kan detta doftande vatten också vara användbart för att ge doft åt gardiner och lakan medan du städar, på så vis kommer du att få ett riktigt trevligt väldoftande hem!

Advertisement