Släng inte kokvattnet från potatisen: ta reda på hur du kan återanvända det i köket och i trädgården

av Hilda Maria Morgan

18 September 2021

Släng inte kokvattnet från potatisen: ta reda på hur du kan återanvända det i köket och i trädgården
Advertisement

När vi kokar potatis i kastrull, ser vi aldrig till att bevara kokvattnet, som snarare kastas i diskhon utan särskilt mycket eftertanke.

Den vätskan kan dock vara användbar på flera sätt både i köket och i trädgården, om den används på rätt sätt. Billigt och mycket lätt att förbereda, potatisvatten är en liten skatt som inte bör slösas bort, eftersom det är berikat med en del av näringsämnena som frigörs av potatisen själva.

Hur man förbereder potatisvatten: det är riktigt enkelt. Du behöver bara använda två eller tre stora potatisar, och du kan antingen välja att skala dem eller bara borsta dem mycket noga för att ta bort eventuella jordrester (vilket skulle förstöra smaken av förberedelserna från vilka du kan använda själva vattnet).

Skär dem sedan i kuber och lägg dem i en stor kastrull. Tillsätt kallt vatten tills de täcks, slå på spisen och låt det koka upp. Koka i minst 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Häll då vattnet i en behållare, medan potatisen kan ätas som så som du föredrar den.

Potatisvatten kan användas kallt och kan förvaras i kylskåp i upp till 24 timmar. Om du vill använda den i trädgården kan du spara den ännu en dag.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Användningen av potatisvatten i köket

  • I potatisbröd: använd detta vatten istället för vanligt vatten, det kommer att upphöja smaken och mjukheten.
  • I potatismoset: du kan lägga till några matskedar i potatismoset för att göra det mjukare och förstärka dess smak.
  • För att göra såser: eftersom det innehåller stärkelse, kan potatisvatten användas för att tjockna såser och grytor istället för stärkelsepulver eller mjöl. Till exempel finns det de som blandar det med köttsky för att förvandla denna till en sås att smaksätta rätter med. Om du sedan behöver uppnå en tjockare konsistens kan du fortfarande tillsätta en liten mängd stärkelse eller mjöl.
  • Också för att göra buljonger och soppor tjockare, utan att behöva tillgripa mjöl (ett glutenfritt alternativ som är användbart för många)

Användningsområden i trädgården (använd det alltid kallt)

  • Under bevattningen: du kan tillsätta lite potatisvatten till vanligt bevattningsvatten, så länge det är helt fritt från salt. Således kommer växten att få några av de mineraler och vitaminer som frigörs av potatisen under tillagningen.

Det är inte ett substitut för gödningsmedel, men det kan hjälpa. Om du har ställt potatisvattnet åt sidan i ett par dagar, kom alltid ihåg att blanda det väl innan du häller det i vattenkannan.

  • I komposthögen: allt du inte använder direkt kan läggas i komposten, tillsammans med potatisskalen.
  • För ogräs: om du har kokt potatis med salt kan du använda det kokande saltade (endast i detta fall) vattnet på ogräs som växer mellan stenplattorna på en uppfart, men bara om de är långt ifrån andra växter som annars skulle riskera att bli förstörda eller dö. Det fungerar särskilt på ogräs med bredare blad.

 

Advertisement