Är markiserna smutsiga? Tvätta dem ordentligt innan du lägger undan dem

av Hilda Maria Morgan

12 September 2021

Är markiserna smutsiga? Tvätta dem ordentligt innan du lägger undan dem
Advertisement

När dagarna börjar bli kortare och temperaturen sjunker känner vi inte längre behov av att skydda balkonger och terrasser från solens strålar under de hetaste timmarna på dagen: i slutet av sommaren kommer det ögonblick då vi normalt tar ner och lägger undan markiserna för hösten och vintern.

Dessa har dock spenderat hela säsongen genom att utsättas för väder och vind och framför allt för damm och smuts som kan läggas på tygerna under användningsperioden, och det är därför bra att tvätta dem på rätt sätt innan de läggs undan i förvar under flera månader. Läs nedan hur du gör.

Advertisement
publicdomainpictures.net, European Rolling Shutters/Flickr

publicdomainpictures.net, European Rolling Shutters/Flickr

Vad behövs:

  • En kvast med långt handtag
  • En stor hink
  • Borstar
  • Tvättsvampar
  • Vattenslang

Hur man går till väga:

  1. Ta först bort det mesta av smutsen med kvasten: löv, smuts som fallit ovanpå den markisen, spindelnät och allt annat som har fastnat ovanpå eller fastnat under markisen måste tas bort. I själva verket måste undersidan också "sopas". Slå vid behov med kvasten eller handen för att få allt damm att falla och ta hjälp av en stege men bara om du inte riskerar att luta dig ut på ett farligt sätt.
  2. Till resten, spraya tältet med vatten.
  3. Förbered hinken med tvål och vatten: Till tygmarkiser kan du använda lite tvättmedel (även Marseilletvål). Till metallkonstruktioner kan du använda vatten och alkohol (eller bara alkohol), medan för dem i aluminium måste du använda specifika produkter eller vatten och bikarbonat.
  4. För att tvätta kan du hälla lösningen i en sprayflaska och sedan gnugga för hand med en svamp eller borste, eller doppa en ren kvast och skrubba gardins två sidor med den, ovanför och under.
  5. Om det fortfarande finns fläckar eller smuts kvar kan du prova olika åtgärder (som inte bör användas tillsammans):
  • Diskmedel, eller väteperoxid, till mögelfläckar, gnugga medlet mot tyget och låta det verka 30 minuter eller mer före sköljning.
  • Köksavfettningsmedel till fågelspillning.
  • Om det finns oljiga fläckar, prova med lite aceton på ett dolt hörn av gardinen och om det inte orsakar några förändringar, använd det på fläcken.
  1. Skölj noggrant med vattenslangen.
  2. Låt det torka helt innan du stänger igen eller tar ner markisen.

Lycka till!

 

Advertisement