Rengör balkongen noggrant genom att enkelt använda ättika

av Hilda Maria Morgan

08 September 2021

Rengör balkongen noggrant genom att enkelt använda ättika
Advertisement

Vilken balkong som helst tenderar att bli smutsig ganska snabbt i och med att de ständigt exponeras för dåligt väder, och det räcker inte alltid att bara sopa bort löv och damm för att den ska ge rätt sken av att vara ren. Det händer också att om vi har varit borta i några dagar eller har glömt att sopa och rengöra, så orsakas fläckar och smutsringar på golvet av skräp. Eller så kan det hända att vi tappar ut drycker eller mat när vi njuter av en bit mat utomhus.

En utmärkt lösning för avfettning, rengöring och för att få bort dålig lukt från balkonggolv (om du inte vill använda golvrengöringsmedel) är ättika. Du kan använda vit vinsvinäger, äppelvinäger eller vinäger av alkohol, som alla förlorar sin sura lukt inom några minuter.

Advertisement
Creativo

Creativo

Ättika är en substans som kan rengöra noggrant och eliminera eventuella kalk-fläckar som bildats under vaser, men var uppmärksam på vilket materialet golvet är gjort av: på marmor och granit, eller på trä och andra typer av natursten, kan ättika vara för aggressiv. Detsamma gäller ofta för terrakottagolv, för vilka det är lämpligare att späda ättikan mycket eller att använda denna rengöringsmetod lite mer sällan än för golv gjorda av stengods, keramik och liknande.

För att tvätta balkongen med ättika räcker det att fylla en vanlig hink med vilken du tvättar golven med varmt vatten och tillsätta en halv liter ättika. Du kan också lägga till en droppe diskmedel eller till och med Marseilletvål om du vill försäkra dig om att du avfettar golvplattorna, men utan att överdriva: det ska inte skumma.

Endast på de ställen där du inte lyckas få bort fläckarna kan du prova med enbart ättika, och vid behov kan du tillsätta lite etylalkohol, gnugga med en borste endast på det drabbade området.

Till räcken i smidesjärn kan du använda en lösning av vatten och ättika i lika delar som du gnider med en svamp. Om dessa element däremot är gjorda av sten eller marmor är det bättre att undvika detta och endast använda vatten och Marseilletvål.

Dessutom kan vatten och ättika också användas för att tvätta fönsterluckor i aluminium, och du kan också tillsätta alkohol till de smutsigaste delarna.

Kort sagt, det är verkligen användbart att alltid ha några flaskor ättika hemma!

Advertisement