Upptäck de mest användbara tipsen för att på bästa möjliga sätt rengöra elementen

av Hilda Maria Morgan

08 September 2021

Upptäck de mest användbara tipsen för att på bästa möjliga sätt rengöra elementen
Advertisement

Av alla ytor som ska rengöras i hemmet är förmodligen elementen bland de mest försummade: de fungerar praktiskt taget på egen hand, vi behöver inte sätta på dem, vi hänger inte föremål på dem, vi använder dem inte direkt och därför inser vi inte hur mycket smuts de kan samla. De är riktiga dammsamlare och särskilt om det finns personer i hushållet med kvalsterallergi eller som har någon form av andningssvårigheter bör du komma ihåg att skapa lite tid för att rengöra också dem.

För att göra detta kan du använda de olika metoder som vi beskriver här nedan.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Kom ihåg att alltid rengöra dem när de är avstängda, när de är väl kalla, och innan du ingriper med rengöringsprodukter bör du ta bort huvudparten av dammet.

För att göra detta kan du så långt det går använda dammsugaren, men om det finns fickor som är svåra att nå kan en hårtork komma till hjälp: istället för att suga upp dammet, kommer dammet tryckas bort från elementet. För att förhindra att damm, hår och all smuts flyger upp i luften kan du ta hjälp av några våta handdukar: placera dem bakom och under elementet och använd hårtorkens hetluftstråle så att den riktar dammet mot dem, de kommer att fånga upp det mesta och elementet är sedan redo för att tvättas.

Ibland finns det dock punkter där damm bara kan tas bort manuellt: använd mikrofiberdukar, lindade runt en träpinne eller gamla strumpor och torka i de svåråtkomliga områdena för att ta bort smutsen.

När det gäller rengöringsprodukter, om det inte finns avlagringar att avfetta, kan det vara mer än tillräckligt att använda bikarbonat upplöst i vatten, gå över elementet med en trasa och skölj sedan med en annan. Annars kan du också rengöra och desinficera ytan med väteperoxid, utspädd i vanligt vatten.

Utifall att du skulle behöva en avfettningstvål, förbered en blandning av vatten och ättika i lika stora delar och tillsätt en droppe diskmedel.

En annan sak att ta hand om när elementen inte används när den kalla årstiden är över, eller precis innan du börjar använda dem, är att öppna ventilen för att se till att eventuella luftbubblor släpps ut. Så snart du ser att det kommer ut vatten stänger du ventilen.

Det är en något jobbig uppgift, men det räcker med att du bara tar hand om dem ett par gånger om året så kommer du att märka skillnaden.

Advertisement