Reparationerna och förbättringarna som vore bäst att inte skjuta på för länge

av Hilda Maria Morgan

23 September 2021

Reparationerna och förbättringarna som vore bäst att inte skjuta på för länge
Advertisement

Husen vi bor i påverkas oundvikligen av tidens gång eller hur vi använder dem: det finns möbler, föremål och tillbehör som till slut går sönder och behöver repareras eller kanske bytas ut, och listan över saker att göra är alltid full av små eller stora ingripande.

Ibland blir vi dock medvetna om situationer som inte verkar brådskande men som egentligen vore bäst att åtgärda på direkten, för att undvika framtida olyckor eller hälsoskador. Föremål som behöver fixeras bättre innan de riskerar att falla, andra som kan vara farliga om det finns små barn i huset, med mera. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Om vi ​​upptäcker mögelfläckar, i vilket rum som helst, bör vi inte vänta för länge innan vi tar itu med dem: sporerna sprider sig genom luften och vi andas in dem vilket kan orsaka hälsoskador. Väteperoxid, blekmedel, citronsyra eller ättika är alla ämnen som kan vara användbara för att döda mögel och svampar, och sedan gäller det bara att måla om det drabbade området.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

I hus som byggdes för några decennier sedan är det möjligt att blyfärger användes, vilka togs bort från handeln först senare. Komponenterna i dessa färger gör dem mycket giftiga, och när sprickor bildas eller färgen flagnar bort är det möjligt för toxiner att cirkulera i hem och äventyra vår hälsa. Det är därför bäst att utrusta sig för att ta bort dessa färger på ett säkert sätt och sedan måla om med modernare och giftfria ämnen.

Pinterest

Pinterest

En lite vinglig ledstång kan i slutändan visa sig vara farlig, särskilt för barn och äldre som lutar sig oftare på den. Även utan att byta ut den, om det inte är möjligt att svetsa fast den det direkt på väggen, kan du fästa ledstången på en robust träskiva och sedan fästa den säkert på väggen.

familyhandyman.com

familyhandyman.com

En lätt vinglig takfläkt kan så småningom lossna, speciellt om den används mycket. Och samma sak kan sägas om ljuskronor som tycks börja ge vika: det är alltid bättre att ingripa innan det är för sent.

acehardware.com

acehardware.com

Snörena för att ställa in persiennerna är ibland ganska långa och dinglar bredvid fönstret ända ner till golvet: de är statistiskt farliga för barn så det är viktigt att förkorta dem (det finns onlinehandledning) eller använda krokar och andra enheter som håller upp dem från marken, borta från barnens räckvidd.

Advertisement
UMHealthSystem/Flickr

UMHealthSystem/Flickr

Om det finns personer med nedsatt rörlighet i huset är det bra att ha säkra stödpunkter i alla de farligaste miljöerna, till exempel det hala golvet i duschen, och handtagen som fästs på väggen är mycket bekväma.

publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

Om du märker sprickor på uppfarten, vänta inte för länge med att reparera dem: den som är mindre smidig än du själv skulle kunna snubbla över dem och bli skadad, för att inte tala om att de är en idealisk plats för ogräs.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

I trädgården är det alltid bra att kontrollera trädens skick runt huset: då och då torkar någon gren, eller kanske några bryts delvis av vinden, och det är bara en tidsfråga innan de faller till marken. Bättre en förebyggande beskärning än en skada eller, värre, en efterföljande olycka.

Advertisement