Vet du inte vad du ska göra med tomaterna från trädgårdslandet? Ta reda på hur du förvarar dem hela vintern

av Hilda Maria Morgan

02 September 2021

Vet du inte vad du ska göra med tomaterna från trädgårdslandet? Ta reda på hur du förvarar dem hela vintern
Advertisement

Den som odlar tomater i sitt trädgårdsland, om den haft många plantor och skörden varit riklig under hela sommaren, behöver alltid ge bort många eller tillaga dem och fylla flaska på flaska med tomatsås att ha redo för vintern. Även när det inte blir så mycket skörd att hantera kan det dock hända att det blir för många tomater som måste konsumeras på kort tid, för att de annars riskerar att bli dåliga. Och om man inte har tid att förbereda tomatpuré, vad gör man då?

Det finns flera sätt att förvara tomater i frysen så att du kan ta ut dem vid tillfälle och njuta av dem under resten av året. Ta reda på några av dem nedan.

Advertisement
shelovesbiscotti.com

shelovesbiscotti.com

Att frysa in hela tomater är alltid lite av en chansning, men för att försöka få det bästa resultatet kan du förvara dem vakuumförpackade. Om du inte har rätt maskin kan du efterlikna proceduren genom att lägga tvättade och torkade tomater (hela eller skivade, men helst i ett enda lager eller i alla fall inte alltför överlappande) i en påse, håll den öppen plant på en arbetsbänk och stick in ett sugrör i ett hörn: strax innan du stänger igen helt, sug ut så mycket luft som möjligt så att plasten slickar sig mot tomaterna, ta bort sugröret och dra sedan omedelbart igen zip-funktionen ända till slutet.

Advertisement
southernplate.com

southernplate.com

Om du istället vill ha dem i bitar eller i hälfter, kanske redo för en sås, är det bättre att lätt förkoka dem i en kastrull, dvs sänka ned dem i kokande vatten under mindre än en minut för att de inte ska bli helt tillagade då du tar upp dem men bara tillräckligt uppvärmda för att du enkelt ska kunna ta bort skalet på dem. Då kan du lägga dem hela eller i bitar, hackade för att göra en passerad tomatsås, och lägga ner även dessa i en återförseglingsbar, lufttät påse.

deeprootsathome.com

deeprootsathome.com

Pås-knepet fungerar också om du vill skapa stora portioner färsk tomatsås att ha redo, kokta och kryddade med de grönsaker och örter eller kryddor som du tycker om bäst.

grandparentsplus.com

grandparentsplus.com

En annan riktigt bekväm metod är att mixa tomaterna (helst efter att ha skalat dem som indikerat ovan) och fylla muffinsbrickor (eller också enkla muffinsformar eller andra enportionsformer till desserter, om du har några) med den färska (inte kokta) purén, täck varje portion med lite plastfolie och frys in. När de blivit till fasta block kan du stoppa dem alla i en fryspåse, eller kanske bryta dem i skivor (en het kniv behövs, och det är farligt, så gör det bara om du är erfaren) så att du får frysta portioner som är lätta att använda.

Vilket är ditt favoritsätt att förvara tomater från trädgårdslandet på?

Advertisement