Ta reda på hur du rengör dörrtätningen på din tvättmaskin för att alltid få en väldoftande tvätt

av Hilda Maria Morgan

03 September 2021

Ta reda på hur du rengör dörrtätningen på din tvättmaskin för att alltid få en väldoftande tvätt
Advertisement

Varje vecka arbetar våra tvättmaskiner i olika tvätt-cykler och kommer därför i kontakt med många olika former av smuts, som inte alltid sköljs bort helt ur trumman. I hushållsapparater med frontalöppning kan damm, jord och framför allt fasta rester (hår, djurhår, eventuella fibrer som lossnar från tyger, mm.) också fastna i dörrens gummitätning.

När denna smuts inte avlägsnas, stagnerar den i dagar och skapar de perfekta förutsättningarna för spridning av mögel och bakterier, som också är orsaken till flertalet dåliga lukter. Hur fixar man det? Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Bra underhåll är redan halva jobbet: om du efter varje tvätt manuellt tar bort hår och skräp som fastnar i vecken, med hjälp av enkla gummi- eller latexhandskar, och framför allt håller dörren öppen i några timmar så att inte fukt samlas i tvättmaskinen, kommer du att kunna undvika de flesta dåliga lukterna.

För att rengöra och desinficera, å andra sidan, kan du använda ättika eller väteperoxid: häll det på en mikrofiberduk och gnid det väl mellan vecken för att komma åt alla hörn. Ibland blir det lite vatten kvar i dörrtätningen, så om det behövs, torka först med en torr trasa innan du fortsätter med rengöringen med ättika, för att ta bort så mycket vätska som möjligt. När du har avslutat den ovan beskrivna rengöringen kan du också hälla lite bikarbonat i dörrtätningen, som i vilket fall som helst inte kommer att skada vid nästa tvätt.

Om det verkar som att fläckarna inte försvinner, gör då en pasta av vatten och bikarbonat, till vilken du också kan lägga till lite citronsaft eller några droppar eterisk olja av tea tree. Gnugga den försiktigt på fläckarna, ha eventuellt på dig gummihandskar, eller ta hjälp av en gammal tandborste eller använd mikrofiberduk.

Om det sedan händer att du tvättar flera tvättar efter varandra, med plagg som varit rejält smutsiga eller dammiga, kör en tom tvätt-cykel till vilken du tillsätter ett glas ättika direkt i tvättmaskinen eller i tvättmedelsfacket, med medelhög temperatur och inte för länge, för att rengöra tvättmaskinen.

Lycka till!

Advertisement