Repade trämöbler? Upptäck några enkla åtgärder för att eliminera dem

av Hilda Maria Morgan

30 Augusti 2021

Repade trämöbler? Upptäck några enkla åtgärder för att eliminera dem
Advertisement

Även de finaste trämöblerna börjar med åren att visa tecken av tidens tand: långvarig användning orsakar oundvikligen mer eller mindre täta repor på de mest utsatta ytorna, ibland bara ytliga, andra gånger djupare. Även om detta är ett kännetecken som också kan bidra till möbelns charm, är det aldrig en dålig idé att försöka reparera, eller åtminstone dölja, märkena när de blir för uppenbara.

De bästa metoderna är de som respekterar träet och arbetar på det för att ge näring åt dess fibrer så att alla repor och fördjupningar blir mindre synliga eller försvinner helt. Nedan följer tre enkla huskurer som är värda att provas på för att ge dina trämöbler ny lyster.

thriftyfun.com

thriftyfun.com

Kaffesump: smula noggrant den helt torra kaffesumpen och blanda med lite linolja, för sedan blandningen över reporna för att impregnera dem. Med en torr och mjuk tygtrasa som lämpar sig för polering av trä, gnid tills produkten absorberas. Prova alltid med väldigt lite åt gången, upprepa processen.

Tandkräm: blanda 1 matsked olivolja med en tesked tandkräm, helst den traditionella typen utan gel. Bred ut endast en liten mängd på reporna och låt verka i 5 minuter. Fukta lätt en mjuk tygtrasa och ta försiktigt bort allt, torka direkt efteråt.

Dessa åtgärder bör dölja lättare repor, men om du vill försöka åtgärda en lite mer allvarlig situation kan du prova följande metod.

Advertisement
Keith McDuffee/Flickr

Keith McDuffee/Flickr

Pasta mot repor:

  • 3 matskedar bivax
  • ett färgämne (karamellfärg, eller en akvarell) eller en vaxkrita med en färg som är så lik träets färg som möjligt
  • varmt vatten
  1. Häll varmt vatten i en skål, blanda sedan i bivaxet och färgen tills du har en krämig konsistens.
  2. Häll allt i en behållare (en glas- eller plåtburk fungerar bra) och låt pastan ta form.
  3. När den har svalnat och stelnat, använd pastan på reporna, gnid med en mjuk tygtrasa, eventuellt en ulltrasa, och ta sedan bort allt överflöd med den rena delen av samma trasa.

Sedan finns det alltid det traditionella botemedlet med valnötskärnor, som består av att gnugga dem direkt på de mest uppenbara reporna. Det är inte en mirakulös behandling, men den har ett tillfredsställande resultat på ytligare men synliga repor, vilka åtminstone tonas ner.

Har du någonsin provat dessa metoder?

Advertisement