Släng inte citronkärnorna - det går att gro dem för att odla citronplantor, till och med i en mugg

av Hilda Maria Morgan

30 Augusti 2021

Släng inte citronkärnorna - det går att gro dem för att odla citronplantor, till och med i en mugg
Advertisement

När vi pressar en citron för att få dess saft, slängs vanligtvis kärnorna med vilka vi verkligen inte vet vad vi ska göra, men om vi skulle vilja göra ett litet botaniskt experiment kan vi lägga undan dem för att enkelt använda dem för att föda upp många nya plantor.

Det är en enkel process, även om den kräver lite tålamod, men det är en trevlig idé att utföra tillsammans med barnen. Vi måste dock komma ihåg att även om det tar kärnorna endast några månader att bli till plantor att odla (även i en mugg, åtminstone i början), så kommer det innan det är möjligt att skörda några frukter att vara nödvändigt att vänta några år. Citronväxten är dock mycket vacker och dekorativ, så om du vill prova på att föröka citroner från kärnor, läs vidare.

via gardeningknowhow

u/illwearawatch/Reddit

u/illwearawatch/Reddit

  • Välj en citron som är av god kvalitet: inte så mycket utseendemässigt, men i det faktum att den smakar gott och framför allt är mycket saftigt.

  • Ta bort kärnorna från fruktköttet och skölj dem för att eliminera eventuella rester som kan fastna på deras yta och som skulle kunna gynna framträdandet av svampsjukdomar och orsaka kärnans död.

  • Fyll en burk, eller en gammal mugg (du måste dock göra ett hål i botten för att dränera vattnet) med jord berikad med vitmossa och perlite (eller sand) i lika delar för att göra jorden lös och dränerande. Om du vill vara säker på att alla potentiella patogener i jorden dödas, värm denna blandning till 60° i 30 minuter.

  • Plantera citronkärnorna ca 1 cm under ytan.

  • Fukta jorden genom att spraya den med lite vatten.

  • Täck burken med plastfolie för att behålla fukten, gör eventuellt några hål för transpirationen, så att marken aldrig förblir för våt.

  • Den idealiska temperaturen för att gro är 21°, du skulle därför kunna placera burken ovanpå kylskåpet.

  • När de första skotten dyker upp, flytta burken till ljuset och ta bort plasten.

  • När flera små blad gror på skotten, plantera om dem i planteringskrukor med en diameter på 10-15 cm med universaljord.

  • För att näringsberika jorden, använd en kaliumrik produkt en eller två gånger i månaden, håll alltid jorden fuktig men inte alltför blöt. Plantan kommer att behöva minst 4 timmars direkt ljus och en temperatur mellan 15 och 21 grader. Ge inte näringsberikning på vintern och utsätt inte växterna för drag.

Inom några månader kommer du att ha plantor som med tiden kommer att bli vackra citronträd. Lycka till med odlandet!

Advertisement