Använd Marseilletvål för att förbereda ett avfettningsmedel att använda på alla ytor

av Hilda Maria Morgan

07 September 2021

Använd Marseilletvål för att förbereda ett avfettningsmedel att använda på alla ytor
Advertisement

Vi känner alla till Marseilletvålen: ursprungligen från staden med samma namn i södra Frankrike har den alltid använts över hela världen, särskilt för tvätt av kläder. Men i verkligheten är den också användbar för många olika hushållssysslor, också för att den ofta är mycket mildare än andra produkter men ändå fungerar som avfettningsmedel för ytor. Tillverkad av endast 3 ingredienser (olivolja, vatten och kaustisk soda), har en omisskännlig doft och är lättillgänglig, samt billig och mångsidig.

Med bara lite Marseilletvål och vatten kan du sedan förbereda en mångsidig produkt att använda på många sätt, eventuellt kan man lägga till, beroende på tillfälle, några andra ingredienser som vanligtvis finns hemma.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att förbereda denna mångsidiga produkt behöver du endast:

  • En sprayflaska från någon annan gammal produkt som kan återanvändas
  • 750 ml vatten, helst det avjoniserat vatten som används till strykjärnet eller andra apparater. Det destillerade går också bra. Om du verkligen inte kan hitta något kan du också använda vanligt kranvatten, om det inte är för hårt.
  • 3 matskedar flingor Marseilletvål (du kan riva om det behövs)

Tillvägagångssätt:

  1. Hetta upp det avjoniserade vattnet i en kastrull.
  2. Under tiden, reducera en bit Marseilletvål till flingor, med ett rivjärn eller med en kniv om du kan.
  3. När vattnet är varmt, häll i tvålen och låt den smälta väl, rör försiktigt om.
  4. När produkten är tillräckligt kall för att hällas säkert, häll den i sprayflaskan.

Nu är din grundprodukt klar, och du kan redan använda den på köksbänkskivorna, diskbänken, för att tvätta badrumsytor och till och med trä- eller marmorytor. Som tillsatser beroende på tillfälle kan du lägga till ett par matskedar bikarbonat och citronsaft (för rengöringen av badrummet till exempel) eller ättika och citronsaft för att diska. En annan substans som du kan tillsätta till det multifunktionella tvättmedlet är borax (2 matskedar), det är dock bra att lösa upp det i varmt vatten tillsammans med själva tvålen.

Lycka till!

 

Advertisement