Är myggnäten smutsiga? Det går att rengöra dem utan att ens behöva demontera dem

av Hilda Maria Morgan

29 Augusti 2021

Är myggnäten smutsiga? Det går att rengöra dem utan att ens behöva demontera dem
Advertisement

När temperaturen stiger och man behöver hålla fönstren öppna för att släppa in frisk luft i huset, särskilt på morgonen och kvällen, blir myggnät oumbärliga verktyg för att förhindra att våra rum fylls med oönskade insekter.

I och med detta hålls fönster och fönsterluckor eller jalusier öppna länge och utsätter myggnätens metallstruktur för all smuts som kommer utifrån, och då och då är det bra att komma ihåg att göra rent dem. För att göra detta kan du använda dig av några enkla metoder, med vanliga material och produkter som du förmodligen redan har hemma.

Creativo

Creativo

  • Om myggnäten inte är alltför smutsiga och det därför inte är speciellt mycket arbete att göra är det mer än tillräckligt att använda en dammsugare. Annars kan du ta hjälp av en torr mikrofiberduk som du stryker försiktigt över metallnätet. Till de områden som du inte lyckas komma åt med duken kan du använda tejp, till exempel maskeringstejp eller också dubbelsidig tejp, vilket underlättar vid de svåraste punkterna.
  • Ibland finns det dock fettfläckar och vått damm, och en mer aggressiv åtgärd behövs, för vilken ammoniak kan användas: fyll en sprayflaska med tre delar vatten och en del ammoniak, spraya produkten på myggnätet och använd en mjuk trasa för att skrubba försiktigt. Du kommer att märka att de blir så gott som nya.
  • En annan traditionell metod att inte glömma är den med tvål och vatten: det går bra att använda lite diskmedel eller också Marseilletvål, eller till och med kaliumtvål. Om det dock även verkar finnas mer envisa fläckar, tillsätt lite ättika.

Det är alltid bättre att använda tyg eller trasor, och inte föremål som kan repa myggnätens yta. Men om du har mjuka borstar kan de hjälpa till att hålla dessa metallskärmar rena. Oavsett, innan du rengör med någon av dessa metoder, kontrollera produktionsspecifikationerna för myggnätet för att se om materialet det är tillverkat av kan ta skada av något särskilt ämne.

 

Vilken metod brukar du använda?

 

Advertisement