Är fönstren och fönsterluckorna fulla av damm när du återvänt från semestern? Ta reda på hur du får dem att glänsa som nya

av Hilda Maria Morgan

29 Augusti 2021

Är fönstren och fönsterluckorna fulla av damm när du återvänt från semestern? Ta reda på hur du får dem att glänsa som nya
Advertisement

Vi ägnar oss inte alltid åt att rengöra fönster, eller åtminstone inte så ofta som vi borde, och ännu mer sällan tänker vi på att rengöra fönsterluckorna, särskilt på utsidan. Men det räcker med bara några veckor för att alla dessa ytor ska täcktas med en hinna damm och smuts som är riktigt förarglig att se.

På sommaren, när det inte regnar så ofta och vattnet, när det väl torkat lämnar fler spår av smuts än någonting annat, blir behovet att göra rent dem ännu tydligare, det händer att vi inser detta just i samband med att vi återvänder från en semester. För att ta hand om rengöringen av dem kan du använda dig av några enkla och effektiva lösningar, till exempel de som vi beskriver nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Med ättika och alkohol: på fönstren som på fönsterluckorna (om de inte är gjorda av trä) kan du använda en produkt baserad på ättika och vatten. Späd 100 ml ättika i 500 ml vatten och spraya det på ytan och använd sedan en mjuk trasa. Använd sedan etylalkohol för att ta bort eventuella ränder.
  • Med Marseilletvål: för en delikat och väldoftande lösning, lös upp en liten näve tvål i en skål med varmt vatten och torka sedan glaset eller fönsterluckorna med en svamp eller mikrofiberduk. Använd sedan en annan trasa med varmt vatten för att skölja och en tredje (till fönstren, även i mocka) för att torka ordentligt.
  • Flytande kaliumtvål: används som Marseilletvålen, lös upp en liten del i en liter vatten och häll allt i en sprayflaska för att lättare fördela den.
  • Om fönsterluckorna är gjorda av aluminium kan du tvätta dem med en pasta av bikarbonat och vatten, som du försiktigt kan gnugga fläckarna med, skölj sedan med en våt trasa och torka med en tredje ren trasa. Det går också att tillsätta lite citronsaft till denna blandning.
  • Till PVC-fönsterluckor är en ångrengörare en utmärkt och bekväm lösning.
  • Av andra lösningarna som inte får glömmas för rengöring av fönsterglas, förutom den klassiska med etylalkohol, kan du också prova med lite talkpulver (två matskedar) upplöst i en flaska vatten som sedan gnids med en mjuk trasa, använd sedan ett dammuppsamlande tyg eller en mikrofiberduk i slutet för att ta bort eventuella rester. På liknande sätt kan du använda majsstärkelse eller potatisstärkelse, men genom att tillsätta en skvätt ättika.

Lycka till!

Advertisement