Behöver du renovera ett rum? Följ dessa tips för ett proffsigt resultat

av Hilda Maria Morgan

28 Augusti 2021

Behöver du renovera ett rum? Följ dessa tips för ett proffsigt resultat
Advertisement

Att måla om väggarna är det enklaste och billigaste sättet att förnya utseendet på ett rum: oavsett om det är en total revolution av utseendet eller bara en uppfräschning av ett rum där färgen på väggarna efter år av användning har bleknat och blivit smutsig, den här typen av ingripande är det första man tänker på när man vill göra om ett rum. När du målar om väggarna händer det dock lätt att man gör en rad små misstag som äventyrar det slutliga resultatet, eller som tvingar dig att slösa extra tid för att fixa till det.

Nedan presenterar vi en rad användbara tips för att optimera tiden att ägna åt att måla om ett rum för att få ett utmärkt resultat utan alltför stora ansträngningar.

publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

  • Målarfärg: inte bara färgen spelar roll, utan också finishen. Vi vet att ljusa färger gör rummet mer rymligt och öppet, medan mörka skapar djup men inte passar till små utrymmen; men du behöver också tänka på finishen: i vissa färger är den så slät och blank att den skapar ett slags emaljerat skyddande lager som reflekterar ljuset väldigt mycket, nästan som med keramiska kakelplattor. Denna finish är idealisk i badrummet eller köket, eftersom den är mycket lättare att tvätta, men den kan vara ej önskvärd i andra rum. Till taken väljs i allmänhet färger som helt saknar denna glans. I de flesta rum kan du välja en finish som är lite satin-aktig, medan det fungerar bättre med matt finish där det finns brister eller om du vill täcka över ett lager av, låt oss säga, tegel eller trä.
  • Skydda golv, golvlister, dörrlister och möbler väl: använd golvdukar av plast eller också tidningar, men se alltid till att de sitter ordentligt fast vid golvkanterna och golvlisten med maskeringstejp. Till möblerna kan du ta hjälp av gamla lakan eller andra arbets-tyg. Om du inte kan bli av med hyllor, var noga med att täcka dem väl, och även runt dörr- och fönsterkarmar som liksom ljusbrytare, dörrhandtag och andra föremål i relief på väggarna behöver täckas med papperstejp
  • Förbered ytan: tvätta och dammsug dammet från väggarna, ta bort alla former av smuts, inklusive spindelnät. Inspektera med en ficklampa eventuella ojämnheter och leta efter repor, hål och sprickor att fixa till med stuck eller bas för färg, spikar eller andra element att avlägsna. Kort sagt är det nödvändigt att återställa väggen som om den vore ny och helt ren (och torr) för att färgen ska fästa bra och för att undvika besvärliga överraskningar.
  • Om du redan vet att du kommer att använda många förpackningar med målarfärg i samma färg, töm dem alla i en stor hink för att få en nyans som verkligen blir densamma överallt.
  • Börja från taket: använd vinklade penslar först på ramen, arbeta med mer exakthet och långsamt nära vägghörnen och fyll sedan i resten med färgrullen, arbeta alltid i samma riktning, där varje rull-tag delvis överlappar det tidigare. Om det gäller ett andra lager, måla i motsatt riktning mot det första.
  • Det finns de som målar golvlisterna före taket, men i vilket fall som helst måste du ta hand om dem före väggarna: det är lämpligt att ta hand om golvlisterna dagen innan, för att sedan låt dem torka helt och täcka dem med målartejp (helst med ett lätt grepp, för att sedan enkelt kunna ta bort den) och fortsätta med resten.
  • Också när det gäller väggarna, ta först hand om att måla området nära hörnen och fyll sedan i resten med färgrullen.
    Fyll alltid rullbrickan till hälften eller doppa bara färgborsten halvvägs så att du inte behöver slänga för mycket färg. Det är också viktigt att alltid arbeta med verktyg som är helt rena.
  • Varje gång du vill ta en paus, även i endast 10 minuter, kom ihåg att stänga locken på färghinkarna eller att använda aluminiumfolie för att täcka färgen i rullbrickorna för att förhindra att den hårdare ytbildning som bildas hamnar på väggarna. Penslana kan också förvaras i lufttäta plastpåsar.

Lycka till!

Advertisement