Smutsiga och dammiga dörr- och fönsterkarmar? Med några enkla knep får du dem att se ut som nya

av Hilda Maria Morgan

24 Augusti 2021

Smutsiga och dammiga dörr- och fönsterkarmar? Med några enkla knep får du dem att se ut som nya
Advertisement

Vi märker alla omedelbart när glaset på en dörr eller ett fönster är mycket smutsigt, precis som tvärtom den perfekta rengöringen som får glaset att glänsa fångar ögat, när det nästan verkar som att det inte finns något som skiljer rummet från utsidan. Naturligtvis är rengöring av dessa ytor viktig, men även dörr- och fönsterkarmarna förtjänar uppmärksamhet: karmarna blir smutsiga precis som glaset, särskilt på utsidan, och man märker sedan skillnaden när man även får dessa att glänsa som nya.

För att ta hand om dessa ytor går det att använda sig av en serie enkla och effektiva gör-det-själv-lösningar, som vi redogör för nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Med allt regn och all vind som smutsar ner fönsterkarmarna på utsidan och damm och smuts som samlas inomhus måste du först se till att du blir av med det mest flyktiga smutslagret: använd dukar med dammuppsugande effekt, gamla trasor eller torra mikrofiberdukar (eller endast lätt fuktade) för att ta bort det mesta av dammet på utsidan, medan du på insidan, om du föredrar, kan använda dig direkt av dammsugaren.

När detta är gjort är det nödvändigt att fortskrida på olika sätt beroende på av vilket material fönsterkarmarna är gjorda. 

  • PVC: på PVC är det bäst att inte använda något som är ens det minsta slipande, alltså bör varje produkt gnidas med svampar eller mikrofiberdukar, och det är bättre om man sprutar tvättmedlet på dessa och inte direkt på ytan som ska rengöras.
    Gällande rengöringsmedlen är det bättre att inte använda produkter som innehåller alkohol eller alltför aggressiva komponenter (alltså varken ättika eller glasrengöringsmedel), utan att föredra är varmt vatten med lite diskmedel, eller kanske Marseilletvål.
  • Trä: även på trä är det bättre att undvika ättika om det inte finns gulaktiga fläckar på ett vitlackerat trä, att föredra är en mildare men avfettande tvål som Marseilletvålen. Lös upp en eller två matskedar av tvålen i varmt vatten och torka av ramen med hjälp av en mikrofiber- eller ulltrasa. Använd en andra trasa för att skölja, med mycket lite vatten och sedan en tredje trasa för att torka.
    Om det istället är nödvändigt att ta till ättika, späd ut ett glas per liter vatten, stryk det med en svamp på det område som ska behandlas och skölj och torka först efter någon minut.
  • Aluminium: är det mest resistenta materialet och här kan man använda både diskmedel och Marseilletvål som ättika, om smutsen är särskilt envis. Utförandena är desamma som för de olika materialena ovan. Om man skulle behöva försöka ta bort svårare nedsmutsningar är det möjligt att skapa en smet av vatten och bikarbonat och gnugga den med en gammal tandborste och sedan skölja direkt efteråt.

Detta är inte städning som måste göras särskilt ofta, men det är värt att komma ihåg att ta hand om dörr- och fönsterkarmar varje gång de blir alltför smutsiga, med några enkla gester kommer de att hålla sig i utmärkt skick.

 

 

 

Advertisement