Älskar du att laga mat med airfryern? Denna apparat kommer att få dig på fall

av Hilda Maria Morgan

28 Maj 2024

Halogenugn
Advertisement

Fler och fler människor ägnar idag stor uppmärksamhet åt sin kost och föredrar hälsosam, fettfri mat och därför är valet av tillagningsmetod ofta ett avgörande steg för att tillaga måltiderna.

Under de senaste åren har användningen av airfryer blivit alltmer utbredd, en liten apparat som gör att du kan få god mat utan att använda alltför mycket fett, men nyligen har en ny kompakt apparat blivit alltmer populär som snart kan ersätta den: halogenugnen.

Är detta alternativ verkligen bättre jämfört med airfryern? Låt oss se nedan hur den fungerar och vad man kan laga i halogenugnar.

Advertisement

Vad är en halogenugn

Amazon.com

Låt oss först klargöra vad en halogenugn är: denna lilla och kompakta apparat är en behållare av borsilikatglas, liknar en gryta och rymmer en halogenlampa och en fläkt i locket. Vissa modeller är också utrustade med galler som gör att du kan laga flera maträtter samtidigt. Glödlampan producerar värme och fläkten sprider den inuti behållaren, vilket aktiverar konvektionskokningsmekanismen. Tillagningstemperaturen (upp till 250 grader) och tillagningstiden kan ställas in med hjälp av lämplig ratt på locket, medan processen för maträtten bekvämt kan kontrolleras genom glaset och på så sätt undvika värmeförluster genom att locket öppnas.

Fördelarna jämfört med den traditionella ugnen, förutom kompaktheten som gör att vi kan flytta halogenugnen som vi vill, ges av den snabba uppvärmningen av halogenlampan, vilket möjliggör en minskning av förbrukningen, men också av den större möjligheten för att erhålla homogen matlagning tack vare fläkten som gör att den varma luften cirkulerar inuti behållaren.

Advertisement

Vilka livsmedel är lämpliga för tillagning i halogenugn

Amazon.com

Men vilken mat kan tillagas i en halogenugn?

Det måste sägas att jämfört med den traditionella ugnen är dimensionerna mindre och representerar därför en gräns för mängden mat som vi kan laga inuti den. Halogenugnen är dock lämplig för att laga all mat som vi skulle kunna laga i en vanlig ugn, med fördelen att det går snabbare och ger en mer enhetlig tillagning:

  • kött
  • fisk och skaldjur
  • ugnslagade grönsaker

Denna apparat kan också vara lämplig för att tillaga pizzor, salta och söta pajer och bakverk, även om den lilla storleken kan leda till dålig jäsning och tillagningsfel.

Kort sagt ett bra alternativ till den traditionella elektriska ugnen, men är den verkligen bekvämare än airfryern? I verkligheten garanterar den senare snabbare uppvärmning jämfört med halogenugnen och möjligheten att få samma tillagningsresultat med ännu lägre förbrukning och av denna anledning fortsätter många att föredra denna.

Vilken av dessa apparater kommer du att införskaffa dig?

Advertisement