Underbara Iresine: allt du behöver veta för att odla en enkel och föga känd växt

av Hilda Maria Morgan

28 Maj 2024

Bladverk av en iresine i kruka
Advertisement

Mörkröda blad med knallrosa ådror: färgerna på iresine gör den till en riktigt speciell och vacker växt året runt. Under idealiska klimatförhållanden är det en mycket lättodlad växt, medan vi skulle behöva ägna den lite mer uppmärksamhet, men inget oövervinnerligt, om vi skulle vilja ha den på platser som är lite mindre angenäma för den! Dessutom förökar sig iresine väldigt lätt genom sticklingar, så att du alltid kan multiplicera din samling utan ansträngning.

Advertisement

Iresines odlingsbehov

Bladverk av en iresine i kruka

Creativo

Mycket uppskattad för sin förmåga att ge en gnutta av färg till trädgårdar eller balkonger, iresine tenderar att behöva värme. Vilket innebär att det är lättare att odla den på platser där vintrarna inte är alltför hårda.

  • Klimat: ett varmt men inte torrt klimat är idealiskt. De lägsta temperaturerna som denna växt tolererar är runt 10°C. Därför, om termometern på vintern ofta faller långt under den tröskeln, så odlas iresine i krukor så att man kan flytta dem inomhus under de kalla månaderna. Dessutom, om miljön tenderar att vara torr, måste du se till att öka luftfuktigheten runt växten eller genom att välja ett ganska fuktigt rum att placera den i.
  • Exponering: för att säkerställa att plantan blir tjock och tät är solljus mycket viktigt. Välj därför ljusa lägen, där växten skyddas från solstrålarna under de varmaste timmarna, särskilt på sommaren. Får den inte tillräckligt med ljus bör iresinen fortfarande överleva, men den kommer få tunnare grenar och färre blad.
  • Jord: de behöver organisk jord som är rik på näringsämnen men samtidigt är väl dränerande.
  • Bevattning: jorden ska aldrig genomdränkas av vatten, så vattna när den är på väg att torka ut helt. Idealet är att det alltid ska förbli lite svalt och fuktigt, men utan risk för stagnation kring rötterna. Växten kan dock stå emot även ett par dagar när jorden torkar ut mycket. På sommaren är det därför bra att kontrollera jorden ett par gånger i veckan, på våren och hösten till och med bara en gång i veckan och på vintern kan bevattningen minska ännu mer.
  • Gödselmedel: välj ett som är rikt på kväve, i flytande form, och tillsätt det under tillväxtperioden (vanligtvis på våren).

Advertisement

Iresine beskärning och förökning

detalj av bladen på en iresinväxt

@sotdroneInstagram

Vi sa att denna växt lätt förökas med sticklingar, och detta är också möjligt eftersom den motstår bra även vid mer omfattande beskärning.

Som alla växter är det bäst att beskära omedelbart före eller efter den stora tillväxtfasen. Därför kan skadade eller torra delar tas bort i slutet av vintern, innan temperaturerna är för höga men när det inte längre är risk för frost. Växten ger mycket ljusa, grönvita blommor, men de är inte särskilt spektakulära. Av denna anledning föredrar många att ta bort knopparna för att få växten att ägna sin energi åt att ge liv åt nya blad.

Till skillnad från andra växter tål faktiskt iresine små beskärningar lite när som – det bästa man kan göra är dock att låta plantan vara ifred när det är väldigt kallt och den är i vegetativ vila.

Den sista delen av grenarna elimineras i allmänhet, omedelbart ovanför någon knöl där det finns skott eller blad, med hjälp av sax med mycket vassa och steriliserade blad.

Med de sålunda erhållna kvistarna kan förökning genom sticklingar prövas.

  • I vatten: vänta ett par timmar tills snittet torkat något och lägg sedan kvisten i en burk med rent vatten. Byt vatten varannan eller var tredje dag och när du märker att rötter spirar, var noga med att inte vänta för länge, flytta dem till en liten burk så fort rötterna är 3-4 cm långa.
  • I marken: den lätta förökningen av denna växt gör att man vanligtvis föredrar att sticka in kvistarna direkt i en kruka med rätt sorts jord. Du behöver inte ens vänta på att såret som snittet producerar ska torka, men för att öka chansen för att den ska rota sig kan du doppa kvisten (eventuellt precis efter att ha doppat den i ett glas vatten) i ett paket pulveriserat rothormon. Och direkt efteråt placeras kvisten i jorden.

    Vattna omedelbart och försiktigt på jorden och var noga med att inte låta jorden torka ut helt förrän plantan har slagit rot. Så regeln förblir densamma som ovan: ingen blöt och stillastående jord, utan bara fuktig.

När plantorna börjar fylla det tillgängliga utrymmet i krukan, efter att ha producerat andra blad och nya skott, kan du flytta dem till krukor en eller två storlekar större. Växten växer väldigt snabbt – du bör ha friska, starka små buskar inom ett eller två år!

Skulle du vilja ha en iresinväxt hemma?

Advertisement