Skal från vattenmelonen: släng det inte! Om du använder det på det här sättet kommer du sedan inte klara dig utan det längre

av Hilda Maria Morgan

01 September 2023

Skal från vattenmelonen: släng det inte! Om du använder det på det här sättet kommer du sedan inte klara dig utan det längre
Advertisement

Ingen äter en hel skiva vattenmelon, alltså blir skalet med den vita delen av fruktköttet kvar på tallrikarna, för att sedan slängas i soporna. Vi gör alla så, vi tänker inte mer på det, ändå skulle vi kunna behålla den delen som vi brukar slänga och återanvända den, i köket.

Det kan verka konstigt, för om vi äter den av misstag efter att ha ätit upp allt rött fruktkött, som (man alltid hoppas) är smakrikt och sött, är den vita istället bitter. Och det gröna skalet är till och med hårt och svårt att tugga. Så varför skulle man vilja använda det i köket? Läs vidare för att få veta mer.

Hur man återanvänder vattenmelonskal istället för att slänga det

Hur man återanvänder vattenmelonskal istället för att slänga det

pxfuel.com

En krämig och uppfriskande smoothie

Vattenmelonen har ett nära släktskap med gurkan, särskilt om vi tänker på smaken och krispiga konsistensen på skalet kan vi bli medvetna om detta. Och just genom att skära vattenmelonskalen i rutor och sedan mixa ihop dem så får vi en riktigt krämig och uppfriskande smoothie. Självklart kan du även lägga till fruktköttet, så använd hela skivor utan att slänga något!

Isglass

Har du gjort smoothien, men du har inte druckit upp allt? Inga problem: ta istärningsbrickorna och fyll dem med din smoothie. Du kan sedan sätta i pinnar för att få en slags isglass att äta när du är på språng, men du kan också använda kuberna för att fräscha upp juicer eller andra smoothies med smaker som passar bra med vattenmelon. Allt eftersom kuberna smälter blir hela drycken ännu godare att äta!

Inlagd vattenmelon

Det finns många recept för att konservera vattenmelonbitar, med skalet (eller till och med bara skalet!) i saltlag: de blir en rätt med en helt annan smak än den ursprungliga, ett måste att prova!

Godis

... Eller snarare, kanderat vattenmelonskal. Skär bitarna i små portioner, som gelégodis, och blötlägg dem sedan i vatten och salt för att mjuka upp dem. Skölj av dem väl och koka dem i vatten tills de är riktigt möra. Lös under tiden i en tjockbottnad kastrull upp 400 gram socker med lite rivet citronskal och ett par matskedar vatten, tills du fått en tjock sirap. Låt skalen rinna av väl och lägg dem i sockret, låt dem koka (vänd dem då och då) tills sockret bildar trådar när det lyfts med en slev. Täck dem väl med sirapen, låt dem rinna av på ett galler och rulla dem sedan i strösocker. När allt är torrt är de redo att läggas i en burk...eller att slukas direkt.

Kände du till dessa användningsområden för vattenmelonskal?

Advertisement