Släng inte mozzarellavattnet: du kan återanvända det i köket

av Hilda Maria Morgan

08 Maj 2024

Advertisement

Vanligtvis slänger vi vattnet som färsk mozzarella förvaras i, efter att ha konsumerat osten, men vätskan – som kallas konserveringsvätska – är faktiskt en resurs som vi skulle kunna återanvända på olika sätt i köket.

Ibland är vätskan enbart gjord av vatten och salt, men oftare är det en lösning av vatten och citron- eller mjölksyra, som också kan innehålla en minimal mängd salt. Det finns också traditionella preparat (som i fallet med vissa mejerier som producerar buffelmozzarella) där konserveringsvätskan består av vattnet som används för att sträcka mozzarellan, som man sedan låter jäsa, och salt tillsätts i slutet.

Låt oss se hur det är möjligt att använda konserveringsvätskan hemma.

Advertisement
Mozzarella i konserveringsvätska i en porslinsskål

Luigi Versaggi/Wikimedia Commons

Det finns flera sätt på vilka mozzarellavätskan kan komma väl till pass i köket, för att slippa använda mer vatten och även dra fördel av dess speciella smak.

  • Vid blötläggning av baljväxter: när vi behöver återfukta torkade baljväxter, som bönor, kikärter, linser och liknande, täcker vi dem oftast rikligt med vatten i en skål. Tja, istället för det kan vi använda mozzarellakonserveringsvätskan, som gör själva baljväxterna godare – kom bara ihåg att inte tillsätta för mycket salt under tillagningen.
  • För att koka pasta, ris eller potatis. Eftersom det är en vätska som redan är saltad eller smaksatt fungerar den även för att koka pasta, ris eller potatis, precis som ett substitut för vanligt vatten. Precis som i föregående fall är det viktigt att undvika att tillsätta mer salt (eller åtminstone göra det i mindre mängd än vanligt).
  • I synnerhet när du lagar risotto kan du använda denna vätska istället för buljong, från halvvägs genom tillagningen och framåt, eller som en vätska att röra i på slutet.

Advertisement
en person håller en jäst deg i handen i fasen för knådning

Rawpixel

  • För degar som ska jäsa: det finns de som använder denna vätska –kallad "kärnmjölk", även om det är lite felaktigt, eftersom det är resterna av bearbetningen av grädde till smör – också som ersättning för jäst. Den läggs till degen istället för jäst, men kom alltid ihåg att minska det nödvändiga saltet till hälften, eftersom vätskan är salt.
  • För att fräscha upp surdegsjästen: med tanke på att vatten behövs i surdegsjästens återfuktningsprocess, finns det de som använder den konserveringsvätska, eventuellt något utspädd.

Kan mozzarellavatten användas i trädgården?

Vi läser ofta rådet att använda mozzarellakonserveringsvätskan som vatten för att vattna växter: det är ett ganska riskabelt råd, som vi skulle vi rekommendera dig att undvika. Detta beror på att vätskan innehåller salt (och ofta inte precis i minimala mängder), och att ge salt till växter innebär att man torkar ut dem!

Växter använder faktiskt osmos för att absorbera vatten från jorden, men när salt tillsätts till vattnet blir det för tätt och växterna kan inte längre utnyttja osmos. Istället får det vattnet att utsöndras från växten, som sedan blir uttorkad och riskerar att dö.

Utöver detta finns det dock flera sätt för att undvika att slösa bort konserveringsvätskan hemma!

Advertisement