Dekorera trädgården med den mest lämpliga rabattkanten: de bästa idéerna att inspireras av

av Hilda Maria Morgan

17 Maj 2024

Trädgårdskanter med DIY
Advertisement

Alla som har en trädgård vet att naturen verkligen är kraftfull: växter måste kontrolleras kontinuerligt för att stoppa deras expansion, även när du vill skapa mer spontana scenarier. Det är en utmärkt idé att använda sig av bårder till rabatterna för att hålla ordning på våra grönområden och samtidigt dekorera dem. De är inslag som fullbordar utseendet på hela trädgården, och gör den omedelbart vackrare. Och det finns verkligen tusen idéer för att lyckas!

Advertisement

2. Tegelstenar

Tegelstenar arrangerade vertikalt i ett fiskbensmönster för att avgränsa en rabatt

pavingexpert.com

Tegelstenar kan användas på många sätt för att skapa trädgårdskanter: de kan placeras i ett fiskbensmönster, dvs bredvid varandra men något lutande på ena sidan; eller helt enkelt skapa en platt remsa, i nivå med resten av marken, eller till och med lägga till den en vertikal kant till det. Självklart påverkar även typen av tegel, även de perforerade, också det slutliga estetiska resultatet.

Advertisement

2. Trä

Karine Broussin/Pinterest

Med trä är sätten att skapa bårder praktiskt taget oändliga. Du kan skapa avgränsningar med träskivor, bitar av lastpallar, men också stubbar och grenar. Även träblock skurna i parallellepipeder kan skapa en dynamisk bård, om de sågas av på olika höjder.

3. Växterna själva

marktäckande växt som används som en rabattkant

pallensmith.com

Om bården helt enkelt behöver avgränsa rabatten som står mitt på en gräsmatta eller i alla fall på mark som inte är asfalterad, så kan man överväga att överlåta den till lämpliga växter. Tänk på klimatförhållandena, är det solläge eller skugga, och typen av jord. Detta hjälper dig att välja den typ av växt som bäst skulle överleva i din trädgård.

Man kan därför välja väldigt låga bårder med marktäckande växter som kryper på marken; eller en medellåg kant med kompakta buskar som bara växer 30-40 cm. Och självklart kan du också överväga högre bårder med häckar, eller med buskar av aromatiska växter som du antingen kan kontrollera till storleken eller låta växa mer spontant.

4. Metallskivor

Rabattkant av cortenstål

wovar.it

Ett mycket modernt och elegant val, som nästan alltid väljs i "torra" trädgårdar (när man talar om xeriscaping), är metallskivor. I synnerhet uppskattas de som är gjorda av cortenstål: ett motståndskraftigt material som kallas "levande metall".

Faktum är att den under oxidationsprocessen täcks med en porös yttre patina och ett inre lager rikt på koppar, krom och fosfor som är vattentätt. Med tiden ändrar den alltså färg från en orange ton till en mörkare, en mycket vacker roströd: det är en typ av rost som skyddar materialet istället för att försämra det. Och varje gång du repar den lyckas den regenerera sig själv, genom att skapa ett nytt lager på grund av oxidation. Verkligen ett långsiktigt val!

5. Cement

Betongplattor placerade mellan en rabatt och gräsmattan

anoregoncottage.com

Ekonomiskt och supermångsidigt: bårder av alla de slag kan formas med cement. Det enklaste är att köpa färdigformade plattor och använda dem vertikalt eller liggande (eller båda) för att avgränsa våra grönområden i trädgården.

Advertisement

6. Plast

Svart plastbård mellan rabatt och gräsmatta

thegardenacademy.com

Det finns också färdigformade plastkanter, som kan köpas per meter eller i segment med förutbestämda dimensioner. De skapar vanligtvis mörka, rundade kanter som är nästan helt i nivå med marken, utan att vara alltför märkbara men som hjälper till att begränsa spridningen av växterna och blockerar tillväxten av ytligare rötter.

7. Gabioner

gabioner av trådnät fyllda med stenar som används som bård i trädgården

southwestriverstone.com.au

Gabioner, dvs den typen av stora metallnätbehållare fyllda med stenar av olika slag, är en annan utmärkt idé för att gränsa av rabatter. De används särskilt i upphöjda bäddar eller i kanten av sluttningar, men en miniversion, med mindre burar fyllda med småsten, blir det perfekta alternativet för att kanta låga bäddar, precis som om de vore tegelstenar.

Advertisement

8. Glasflaskor

glasflaskor istuckna upp och ner i marken för att skapa en bård

thevioletfern.blogspot.com

Bland de olika kreativa återvinningsidéerna för att skapa trädgårdsbårder, är en enkel och effektfull den som involverar användning av glasflaskor. De kan sättas in i marken upp och ner, vilket gör att de kommer upp på olika höjder, det går även med flaskor i olika storlekar, eller välj flaskor som alla är lika och alla på samma höjd. Ibland kan man till och med se sådana som placerats så att de är i höjd med marken, så att bara glascirkeln längst ner syns!

Återigen kan de istället placeras vertikalt och rakt, alltså med halsen uppåt, helst stängda, för att förhindra att de fylls med vatten som kan stagnera.

9. Bambu

litet rabattstaket av bambukäppar

bumblebeeblog.com

Om trästaket skulle fungera bra, varför inte överväga ett som är gjort av bambukäppar? Beroende på diametern på var och en, eller höjden som vi skär dem på, kan de skapa många olika typer av bårder!

Advertisement

10. Småsten

trädgårdsbård med ett lager av småsten

Daz, MDesign garden/Pinterest

En trädgårdsdesignidé som är uppskattas i moderna trädgårdar är att skapa en bård med småsten: grus, småsten, flodstenar... De formar alltid remsor av stenar av färger eller former som du väljer som vanligtvis läggs till som ett extra lager mellan rabatt/gräsmatta och resten, inramad av en av de mer diskreta bårderna (som de som är gjorda av platta tegelstenar, eller metallskivor eller förformade plastbårder).

11. Natursten

Stig i trädgården kantad på sidorna av rader av naturstenar

tradgardsflow.blogspot.com

I varje trädgårdscenter finns ett urval av naturstenar av olika storlekar, färger och former, som kan placeras på rad längs kanten av rabatterna eller för att rama in stigarna, på ett ögonblick får du en bård som passar perfekt in i trädgårdslandskapet.

Advertisement

12. Ljus

Rörformigt ljus fixerat längs kanten av en rabatt som ramar in en gångväg

blog.christmaslightsetc.com

Ett annat element för att understryka gränsen, göra den synlig även på natten, och särskilt uppskattad för att guida vägen längs stigar eller för att förstärka den scenografiska effekten av vissa rabatter i synnerhet: använd ljussättning! Närmare bestämt lampor för utomhusbruk (som till exempel julbelysning), som kan monteras längs kanten.

Vilken av dessa idéer skulle passa bäst i din trädgård?

Advertisement