Att förnya utseendet på en dörr innebär också enkla och ekonomiska ingrepp

av Hilda Maria Morgan

15 Maj 2024

Advertisement

Du gillar rummet, allt är som du vill ha det, och du förstår inte vad som saknas, vad dämpar slutresultatet: tänk om det vore dörren? Ibland är förnyandet av dörrens utseende, även med till synes obetydliga detaljer, allt som behövs för att förvandla eller liva upp atmosfären i ett helt rum... Eller till och med två, med tanke på att dörrar är element i kommunikation mellan olika utrymmen! Så, hur kan vi ingripa på husets dörrar för att förnya dem utan att helt ersätta dem? Vi tittar närmare på några idéer tillsammans.

Advertisement

1. Ett lager färg

@ingridfetell/Instagram

Du hade valt dörrar i en specifik färg, kanske i en neutral nyans som passade till allt, men så har du tröttnat på dem och de har blivit som osynliga. Eller, du hade vågat för mycket med en fashionabel nyans vid ett visst tillfälle, men sedan dess har du ändrat smak och resten av rummet verkar inte längre passa inslaget. Du har nog redan förstått: svaret är att måla om. Demontera dörren, förbered ytan och börja sedan applicera färgen med penslar eller rullar, beroende på vad som är lämpligt. Resultatet blir alltid uppfriskande!

Advertisement

2. Schablonerna

royaldesignstudio.com

Att måla om behöver inte betyda att man byter färgen på hela dörren: det kan räcka med att lägga till detaljer, subtilt eller med en tydligare kontrast. Om du ​​tycker om att rita eller måla på fri hand, kan du ta hjälp av särskilda schabloner, av rätt storlek för att fylla utrymmena du vill dekorera.

Man skulle till och med kunna rita några mönster själv, skriva ut och klippa ut allt: gör-det-själv-schabloner, perfekta för dem som är lite bekanta med pyssel-världen!

3. Klistermärkena

Amazon

Du vill förändra, men utan att slösa tid och fortfarande ha möjligheten att ändra dig inom en inte alltför avlägsen framtid? Svaret är klistermärken som täcker en hel sida (eller båda!) av dörren och förvandlar den till berömda målningar, foton med en trompe l'oeil-effekt och grafik av olika slag, kanske till och med skräddarsydda! Och när du blir uttråkad är det mycket lättare att ta bort ett klistermärke än att byta färg!

4. Lägg till lister

Amazon

Är dörren platt och karaktärslös? Om du lägger till lister kommer det inte längre kännas anonymt, och du kan göra det genom att köpa träbitar utformade på det sätt du vill, eller till och med genom att skära plywoodskivor, eller till och med använda tredimensionella självhäftande tejper som du bara behöver skära till rätt längd på och sätta fast på dörren!

5. Byt dörrhandtag

@frelanhardware/Instagram

Till och med dörrhandtag kan vara för anonyma eller tråkiga av någon anledning, och att byta dem är enkelt – speciellt för innerdörrar, icke pansrade. Från onlinebutiker till fysiska butiker, titta igenom innovativa och banbrytande designalternativ, du kan till och med leta efter begagnade dörrhandtag eller sådana som berättar om några av våra passioner, ett enkelt dörrhandtag kan ge en helt ny karaktär till en helt vanlig dörr.

Det krävs därför väldigt lite för att återupptäcka nöjet att se, och använda, samma gamla dörr i huset, utan att behöva byta ut den!

Advertisement