3 städprodukter du inte behöver: du kan ersätta dem med gör-det-själv-medel

av Hilda Maria Morgan

14 Maj 2024

Advertisement

Att ha produkter hemma för användning på specifika ytor är onekligen en stor bekvämlighet. Det är dock värt att komma ihåg att det finns specifika tvättmedel som vi enkelt kan ersätta med en blandning av andra multifunktionella ingredienser, som naturliga medel som vi kan förbereda enkelt och snabbt hemma. Det tar inte särskilt mycket tid, men det hjälper oss att spara pengar eftersom vi kan köpa på oss lite extra av bara några få ingredienser som behövs vid många olika tillfällen.

Advertisement

Rengöring av toaletten

En person rengör en toalett med en toalettborste och ett specifikt rengöringsmedel

Karolina Grabowska/Pexels

Vid regelbunden rengöring av vår toalett kan vi använda oss av två ingredienser:

  • Natriumbikarbonatet, som du bara behöver blanda med lite vatten för att kunna göra en kräm, sprid ut det på de uppenbara fläckarna, låt det verka och gnugga bort det, bred ut det över hela ytan. Vi kan också lägga till ett par droppar av en eterisk olja (pepparmynta, tea tree, lavendel, citrus) för att det ska dofta behagligt.
  • Ett universalrengöringsmedel: de sanerande avfettningsmedlen som används nästan överallt, även utan blekmedel, fungerar faktiskt mycket bra även för vanlig toalettrengöring.
  • Rengöringsmedel baserade på oxalsyra. Det finns versioner som är kompakta, i pulverform eller flytande varianter, beroende på märke. De marknadsförs ofta som anti-rost eller fläckborttagningsmedel som till och med kan användas på trä och marmor, och fungerar även bra på material som det toaletter är gjorda av. Effektiva för att ta bort kalk och rost, men samtidigt mildare än väteperoxid! Och vi kan använda dem i en mängd olika situationer runt om i huset.

Advertisement

Rengöring av ugnen

En kvinna tvättar insidan av en ugn

Liliana Drew/Pexels

Det finns moderna ugnar som har en mycket bekväm självrengörande funktion, som förbränner smuts, vilket gör den mycket enkel att ta bort. Men även utan denna funktion är det inte säkert att det enda sättet att ta bort matrester är med hjälp av specifika produkter.

Faktum är att den gamla goda bikarbonaten och vita vinägern är mycket användbara. Du skapar en pasta av vatten och bikarbonat som du sprider ut på ugnsväggarna, vilket gör att det fäster väl vid beläggningarna, vänta en halvtimme eller till och med en timme, och sedan sprejar du vinäger på allt, väntar på att reaktionen mellan de två ska ta slut och gnid sedan bort all smuts med en våt svamp eller trasa.

För att mjuka upp smutsen snabbare när det är riktigt mycket kan man ställa en liten skål med lika delar vinäger och vatten inne i ugnen, eller också med citronsaft: värm ugnen till 100° med den lilla skålen ståendes där i, låt den stå på i ca. 5 -10 minuter efter att den nått temperaturen, och stäng sedan av ugnen utan att öppna luckan. Efter en halvtimme eller en timme kan du öppna och ångan som produceras av dessa ingredienser kommer redan ha börjat lösa upp och mjuka upp smutsen, vilket gör att vi kan fortsätta med den redan indikerade rengöringen.

Rengöring av glas

En hand med gummihandske som rengör en glasyta med en trasa

Polina Tankilevitch/Pexels

Från speglar till fönster, till duschkabiner: förutom specifika alkoholbaserade rengöringsmedel kan vi använda en enkel blandning av vatten och vit vinäger i lika delar i en sprayflaska. Användningen kommer att vara likvärdig med den specifika produkten, men sedan kommer du kunna använda samma flaska för vanlig rengöring av alla andra ytor i huset som vi kan använda vinäger på, alltså även diskbänk, handfat, bänkskivor, metallytor och så vidare.

Advertisement