Dekorera med pumpor, ja, men på ett originellt och stilrent sätt: 16 förslag att hämta inspiration från

av Hilda Maria Morgan

10 Oktober 2023

Dekorera med pumpor, ja, men på ett originellt och stilrent sätt: 16 förslag att hämta inspiration från
Advertisement

Höstens drottningar, pumpor blir huvudpersonerna i alla säsongsbetonade dekorationer under denna årstid: det finns låtsaspumpor, de som ska göras med gör-det-själv och såklart riktiga pumpor, som är fina att snida, men också dekorera på ett ovanligt sätt. Den enda modellen som finns är faktiskt inte den hemsökta Halloween-pumpan: vi kan utnyttja formen och försköna den även för prydnadsföremål som kan hålla mycket längre, och som inte nödvändigtvis behöver vara läskiga.

Så, fram med penslar, till och med borr och nitar. Vad kan man göra? Ta en titt på förslagen nedan för att ta reda på det och bli inspirerad.

Advertisement

Snidade pumpor, även med borrmaskin

När vi pratar om snidade pumpor tänker vi alltid på de hemsökta och läskiga Halloweenpumporna. En klassiker, visst, men varför inte skapa en lykta utan att det är något ondskefullt med det? Allt du behöver göra är att karva ur fruktköttet och sedan använda en borr för att snabbt kunna pynta den.

Advertisement

Du kan skapa vilket mönster du vill på det sättet, varva större borrar med andra, lyktan blir fantastisk.

Om du sedan beväpnar dig med olika verktyg, såsom vissa köksmallar för småkakor, så kan du skapa hål av vilken form som helst, även i form av kattungar, fladdermöss, hjärtan och vad du vill!

Målade pumpor för alla smaker

Lite läskigt, men framför allt väldigt fint: du kan måla dit Halloween-symboler utan att skapa en snidad pumpa. Det är lättare och de är vackra även under dagen. Vad sägs om ett mönster med bedårande spöken?

Vill du ändra utseendet på pumpan och göra den till ett designobjekt? Måla först basen med en färg som passar dina möbler och rita sedan mönster på den som du vill!

Advertisement

Även gyllene penseldrag passar bra på varje pumpa, oavsett bakgrund. Och naturligtvis, när det kommer till målning, är det en teknik som gör att du kan förändra även låtsaspumpor, som kommer att hålla för evigt!

Den svartvita kombinationen är också mycket elegant, även med grundläggande dekorativa motiv som linjer och prickar.

Advertisement

Och om du vill att den målade pumpan ska vara blommig, inga problem: måla alla blommor du vill ha!

Tredimensionella dekorationer på pumpor

Inga penslar, inga skärverktyg, utan föremål som ska fixeras på ytan för att dekorera på ett tredimensionellt sätt. Till exempel kan du med enkla stift och garn rita mönster, och på så vis skapa effekten av ett spindelnät eller till och med formen av en Jack O' Lantern!

Advertisement

Vad sägs om att dekorera med nitar i metall? En punkig look för pumpor, som definitivt kommer att märkas!

Du kan ha kul i skapandet av linjära eller abstrakta dekorationer med nitar och andra element!

Advertisement

Även pärlor eller ädelstenar som ser värdefulla ut kan fungera. En populär idé är att placera dem runt bladskaftet och låta dem falla som daggdroppar i fårorna!

Blommig pumpa

När du älskar hösten, men också vårens pastelliga romantik... Blanda pumpor med blommor! Du kan sticka in blommor i pumpan och göra en kruka den, men även använda blommor för att dekorera ytan!

Advertisement

Att skapa dekorativa kompositioner genom att klä in pumpan med kvistar eller blad är också en enkel men mycket effektfull idé.

Pumpor som ser ut som något annat

Kombinera alla tekniker som presenterats hittills och följ någon rolig inspiration för att få pumpans form att se helt annorlunda ut. Till exempel som en uggla!

Advertisement

Det finns de som till och med har förvandlat pumpan till ett rådjur som ser ut som den kommer direkt ur en saga!

Finns det någon idé bland dessa som du skulle vilja prova på?

Advertisement