Upptäck Moon Garden: njut av trädgårdens magi i månskenet

av Hilda Maria Morgan

08 Maj 2024

Advertisement

En trädgård som kommer till liv på natten, i månskenet: detta är magin hos de så kallade Moon Gardens. Under dagen sticker de inte ut jämfört med andra trädgårdar, men om man tittar noga är de designade för att avnjutas även i månsken. En månträdgård är faktiskt summan av en rad anordningar som kan fungera nästan var som helst, och anpassa sig till olika klimat och grödor, men också till balkonger eller terrasser!

Advertisement

Vad är en månträdgård, eller Moon Garden

@loithai/Instagram

En månträdgård är full av växter med vita blommor, gärna väldoftande, och sådana som har ett ljust bladverk. Den innehåller också andra landskapselement, såväl som inredning, som kan reflektera månljuset, vilket resulterar i en förtrollande sammansättning, med medverkan av kvällens och nattens unika atmosfär. Ännu bättre är om det finns ljuddetaljer, som prasslande gräs, grus, vattenflödet i en fontän.

Advertisement

1. Utrymmet för att skapa en månträdgård

@growing_the_things/Instagram

Det viktiga är att avgränsa ett mycket specifikt utrymme, där man kan tillbringa timmarna i lugn och ro vid mörkrets inbrott, för att omslutas av dess speciella atmosfär, så att man inte samtidigt är både i den "normala" trädgården och i det "måniga" utrymmet.

Det viktiga är att avgränsa ett mycket specifikt utrymme, där man kan tillbringa timmarna i lugn och ro vid mörkrets inbrott, för att omslutas av dess speciella atmosfär, så att man inte samtidigt är både i den "normala" trädgården och i det "måniga" utrymmet.

2. Ljuden

@dreamycottagegarden/Instagram

När du placerar ut växter bredvid varandra, tänk också på att skapa lite rörelse och dynamik: inte allt på samma nivå, inte heller i samma form. Upplevelsen blir mer suggestiv om det finns någon växt vars blad som kan prassla av en lätt bris – bambu är lämpliga, men också många typer av gräs med långa och tunna strån, eller buskar och träd som inte har för mycket lövverk, så att löven kan "spela" i vinden.

3. Vita och doftande blommor, silvriga bladverk

polohousestyle/Instagram

Det är verkligen den mest uppenbara komponenten: vita blommor är de som vi kan se och uppskatta även med bra nattljus, som när det är fullmåne. Specifikt är växter med vit blomställning som inte stänger sig på natten att föredra – hortensia till exempel.

Återigen, dofterna: gardenior, magnolior, kaprifol, liljekonvaljer, jasmin, osmanthus är bara några av de möjliga dofterna som är trevliga att kunna njuta av i luften en kväll eller en natt med milda temperaturer. Ofta känns faktiskt väldigt väldoftande växter inte så mycket under dagen under varma perioder (de perioder då man vill vara ute även när solen gått ner), medan de släpper ifrån sig sina berusande aromer under de svala timmarna.

Slutligen växter som har silvergrå bladverk, eller åtminstone vita variationer bland grönskan: lavendel (som också är doftande), vissa typer av salvia, brunneror, silverormbunken (Athyrium Niponicum metallicum), Verbascum bombyciferum, och så vidare... De har färger som, lite som vita blommor, reflekterar månens ljus och blir tydligare än gröna växter i nattens mörker!

4. Stenar och grus, men även vatten

@queeniechanstudio/Instagram

Föreställ dig en stig av asfalt, terrakotta, betong eller porfyr på natten: vi ser den bara om den är upplyst av strålkastare. Föreställ dig istället vit marksten eller en bädd av vitt grus med kontrasterande stenar i mitten. Här kan vi omedelbart visualisera hur det skulle se ut i månens ljus, det vill säga nästan inkapslat i ett slags luminescens. Av denna anledning är dessa material att föredra i en månträdgård, i dess stenlagda områden, eller kanske som element som understryker eller avgränsar rabatternas former.

Och sedan, charmen hos en vattenspegel som reflekterar månens ljus. Ett annat riktigt användbart element är därför en liten damm, till och med en konstgjord ovan jord, eller en fontän eller också ett fågelbad.

Advertisement

5. Möblerna

@urbangreengardens/Instagram

Eftersom detta nattliga paradis måste avnjutas i lugn och ro, får inte trädgårdsmöblerna som skapar relaxavdelningen saknas. Oavsett om det är stolar, fåtöljer, soffor eller solstolar bör man välja ett vitt material, och linjer som vi kan tänka oss att uppskatta på natten. Om vi ​​istället skulle vilja ha en stenbänk, och den inte kan göras eller täckas med vita material, så kanske kuddarna kan ta hand om det.

Genom att sammanföra alla dessa idéer går det verkligen att visualisera den perfekta månträdgården för vårt hem!

Advertisement