En svävande trädgård på balkongen: inred dina små utrymmen med hjälp av dessa värdefulla tips

av Hilda Maria Morgan

03 Maj 2024

Advertisement

Stadslivet kan hindra ens önskan om att njuta av att vara utomhus i den uppfriskande atmosfären som en grön oas innebär, men om du har en liten balkong till ditt förfogande kan du enkelt skapa din egen personliga oas av lycka genom att dra nytta av det lilla utrymme som du har tillgängligt.

Om du vill förvandla din lilla balkong till en härlig svävande trädgård men inte vet var du ska börja, prova att följa dessa värdefulla tips.

Advertisement

1. Utvärdera klimatförhållandena

@artbyarmaya/Instagram

Det första steget att ta innan du sätter igång med skapandet av din svävande trädgård är att noggrant utvärdera klimatförhållandena på din balkong: exponeringen för sol, vind och atmosfäriska ämnen är faktiskt avgörande för att bestämma det mest korrekta sättet för att inreda ditt utrymme, för att underlätta tillväxten av grönskan.

Advertisement

2. Rätt planteringskärl

@la_manu2406/Instagram

Det andra viktigaste steget är att välja de lämpligaste planteringskärlen för utrymmet du har till förfogande: vid särskilt små utrymmen är det till exempel att föredra balkongkrukor för att undvika att ta upp det lilla utrymmet som finns på golvet. Alternativt kan du välja hängande vaser och skapa vertikala trädgårdar genom att förse väggarna med planteringskärl. Oavsett vad du väljer, se till att ditt val faller på planteringskärl av rätt storlek så att de passar in perfekt i det utrymme som du har tillgängligt.

3. Boho-rum på balkongen

@holayasmin_/Instagram

Återskapa ett andra utomhusvardagsrum på din balkong genom att inreda den med mattor, ett soffbord och en hängande fåtölj, på så vis kommer du kunna njuta av dina eftermiddagar ute i det fria i en bekvämmysig och stilfull miljö.

4. Var uppmärksam på golvet

@fern.pitchsucha/Instagram

Golvet förtjänar också rätt uppmärksamhet och kan hjälpa dig att göra din balkong mysigare om du funderar på möjliga sätt att göra den mer attraktiv: belägg golvet med kakel eller trä eller värm upp golvet genom att pryda det med färgade och dekorerade mattor.

5. Tänk på flera nivåer

Pinterest

På små utrymmen är det viktigt att använda utrymmena för att maximera dem och därför blir den idealiska lösningen att skapa en trädgård på flera nivåer med platsbesparande hyllor och skåp och krukor som kan hängas från taket.

Advertisement

6. Använd färg klokt

@throughtheblinkingeye/Instagram

En färgglad balkong kommer garanterat innebära en glädjeinjektion till din vardag: använd färg för att göra ditt lilla utrymme mysigare och livligare. Föredrar du gröna växter eller färgglada blommor? Om du föredrar detta andra alternativ, välj blommor med färger som matchar varandra och resten av inredningen.

7. Bekväm och romantisk relaxavdelning

@cozyhomeshots/Instagram

Skapa en bekväm och romantisk relaxavdelning i ett hörn av din balkong med en mjuk soffa och ljus eller lyktor.

Advertisement

8. Vertikal grönsaksträdgård

Vertikal grönsaksträdgård på balkongväggen

agriculturalmagazine.com

Om du älskar grönsaker och aromatiska örter och alltid vill ha ett färskt utbud av dem, skapa en vertikal grönsaksträdgård på ena väggen av din lilla balkong, det kommer inte bara att vara ett bra sätt att ge dig en behaglig svalkande skugga, utan kommer också vara bra för din hälsa och ditt välmående.

Hur har du inrett din lilla balkong?

Advertisement