Vårstädning: 6 naturliga produkter för ett skinande rent hem

av Titti Carlberg

29 April 2024

Naturliga rengöringsmedel för vårstädningen
Advertisement

Vårens ankomst är den perfekta tiden för att ägna oss åt storstädning och befria hemmet från damm och inaktuell luft som oundvikligen lämnat sin hinna under vintern.

Att tillgripa användningen av aggressiva kemiska rengöringsmedel är ibland det mest omedelbara valet för att vara säker på den fullständiga framgången med att återställa renlighet och ordning. Men faktum är att det finns många naturliga och ekologiska alternativ för att få bostaden att skina utan att skada miljön.

Nedan föreslår vi 6 naturliga produkter perfekta för en framgångsrik vårstädning.

Advertisement

1. Natriumbikarbonat

Aqua Mechanical/Flickr

Natriumbikarbonat är en av de väsentligaste ingredienserna för hushållsstädning, tack vare dess blekande effekt och lätt slipande verkan. Det har dessutom förmågan att absorbera dålig lukt, vilket gör det till en väldigt användbar produkt för rengöring av alla ytor i huset, inklusive badrumsinredning, rostfritt stål och möbelklädsel. Det fungerar också bra för att eliminera dålig lukt i kylskåp, garderober, lådor, skoställ och mer allmänt från trånga utrymmen.

Använd produkten genom att förbereda en tjock pasta med lite vatten som ska appliceras direkt på ytan som behöver rengöras, låt det eventuellt verka i några minuter för att underlätta upplösningen av fläckar.

För att applicera på möbeltyger, är det bara att strö ut pulvret på ytan, låta det verka i några timmar och sedan dammsuga bort det.

Om du däremot vill deodorisera rummen kan du hälla lite bikarbonat i en liten skål eller i en liten nätpåse för lådor och garderober, eventuellt droppa lite eterisk olja för att sprida en behaglig doft.

Advertisement

2. Citronsyra

needpix.com

Om ditt problem är eliminering av kalkavlagringar är det bästa medlet citronsyra, producerad med en kraftfull anti-kalkverkan, perfekt för att eliminera avlagringar från alla hårda ytor i ditt hem: badrumsinredning, bänkskivor, spisar och till och med glas. Även brännmärken på grytor och kastruller kan enkelt elimineras genom att blötlägga dem i vatten och 2 matskedar citronsyra.

Citronsyra är också perfekt för att utföra en grundlig rengöring av dina vitvaror, som lätt kan ha kalkavlagringar, inte bara på de synliga delarna, utan också i rören. Häll det direkt i tvättmaskinstrumman och diskmaskinskorgen och kör en tom cykel.

Använd denna produkt som fläckborttagningsmedel för tyger, eliminera svåra fläckar som rost eller använda det som sköljmedel och glansputs för att förbättra effektiviteten i tvätt- och diskmaskinen.

3. Vitvinsvinäger

Willis Lam/Flickr

Vitvinsvinäger är ett annat viktigt medel inom naturlig rengöring som kan vara till stor hjälp när du vårstädar. Dess milda syra gör den till en utmärkt anti-kalkmedel på samma sätt som citronsyra: denna produkt har också en antibakteriell verkan som gör den väldigt effektiv mot bakterier, mögel och dålig lukt. Du kan använda den för att deodorisera kylskåpet och köksskåpen under rengöringen.

Glas, speglar och ytor av rostfritt stål blir otroligt skinande om du använder en blandning av vatten och vitvinsvinäger i lika delar.

4. Svart tvål

Amazon

Svart tvål är en helt biologisk nedbrytbar produkt gjord enbart på vegetabilisk oliv- och linfröolja, väldigt effektiv för hushållsrengöring. Denna produkt finns i flytande eller pastaform och är ett väldigt effektivt avfettningsmedel som kan användas till vilket golv som helst, alla fettfläckade ytor, inklusive kastruller och tyger, men också som schampo för husdjuren och för att förebygga och eliminera parasiter från växterna.

Mångsidigt och biologiskt nedbrytbart, om du köper den i flytande form kan du enkelt använda den för att förbereda rengöringsmedel för många olika ändamål.

5. Marseilletvål

Pickpik

Marseilletvål är mest känd som tvättvål eftersom den passar även den mest känsliga huden men är användbar för många olika ändamål i hushållet, speciellt under vårstädningen.

Förutom den klassiska användningen för hand- och maskintvätt är Marseilletvål också otroligt användbar för rengöring av glas och speglar, för att torka golv och mer allmänt för alla ytor i bostaden, även på de mest ömtåliga, vilka du kan gnugga den utan risk för skador.

Skaffa tvålflingor så att du snabbt kan förbereda ett rengöringsmedel.

Advertisement

6. Tea tree olja

Needpix.com

Vi avslutar med en produkt som lätt kan användas utöver alla de tidigare angivna för att lägga till dess starka antibakteriella och antiseptiska egenskaper, till deras avfettnings- och rengöringsverkan. Tack vare denna ingrediens kan ditt hem saneras perfekt på ett naturligt och hållbart sätt.

Du kan enkelt blanda några droppar i en flaska vatten, tillsätta alkohol för att underlätta spridningen, för att få ett kraftfullt antiseptiskt medel, användbart för att eliminera sporer och bakterier som är typiska för vintersäsongen.

Använder du redan dessa produkter i hushållsstädningen?

Advertisement