Framsidan av trädgården utan gräsmatta: 11 tips för att skapa ett vackert, fristående utrymme

av Hilda Maria Morgan

18 Juli 2023

Framsidan av trädgården utan gräsmatta: 11 tips för att skapa ett vackert, fristående utrymme
Advertisement

När man vill inreda trädgården eller innergården vid ingången till huset tänker man ofta på en grön rabatt, med en gräsmatta och kanske lite växter i mitten, en fin bård... Men det är inte det enda sättet att göra trädgården attraktiv på, oavsett om det gäller framsidan eller baksidan. Onekligen har en gräsyta, hur liten den än är, alltid sin egen charm, men den kräver också ständig skötsel för att behålla dess skönhet, särskilt när värmen kommer är det svårt att undvika att det uppstår brända eller smutsiga fläckar.

Det finns dock många alternativ att överväga för att inreda din trädgård vid entrén på ett trevligt sätt, utan att behöva bli slav under gräsmattan och dess skötselkostnader. Vi presenterar några av nedan.

Lägga golv

Eftersom det åtminstone kommer att finnas en gång fram till dörren, varför inte förlänga det stenlagda området så att det bara finns plats för ett fåtal rabatter med motståndskraftiga och dekorativa växter?

Advertisement

Och den som inte gillar tanken på att täcka allt med en sten eller utomhusgolv kan också dra nytta av grus eller liknande, det är speciellt rekommenderat för dem som bor i torra områden. Där är regn sällsynta men ofta kraftiga, och när vattnet faller på stora stenbelagda områden rinner det sedan av mot gator, galler och vilken annan punkt som helst som gör att det kanske till och med orsaka skada. Bättre då att välja ett "poröst" jordtäcke eller ett som i alla fall låter vattnet filtrera ner i jorden, där det bland annat kan ge näring till växternas rötter.

Buskar och marktäckare

Således, om marken mestadels är täckt av småsten och en gångväg skapas med några platta stenar, kan resten dekoreras med endemiska perenner, det går verkligen att leka med deras former och färger.

Träplattform

Ett mycket vackert alternativ, estetiskt, till de vanliga stenplattorna eller mer klassiska golven är träplattformarna, perfekta att utrustas med bord eller relaxavdelningar.

Lek med former och färger på perenner

Som vi sa ovan, när du väljer de växter som kommer att ge grönska till trädgården, är det bäst att välja perenner som är endemiska eller i alla fall naturaliserade i det område som de tillhör. Du kan fråga på någon plantskola i området, eller ännu bättre botaniker som känner till området, och därmed får du en vacker trädgård året runt och med låg skötsel – framför allt behövs mycket lite bevattning!

Advertisement

Lyft fram också en enda men mycket naturskön växt

Mitt i bakgrunden av perenner kan du sedan bestämma dig för att lyfta fram en växt som är väldigt vacker: de som är fylls med blommor på våren eller sommaren, eller som har fantastiskt lövverk på hösten!

Vatten

För att ge rörelse och göra trädgården vackrare och intressantare skulle man kunna tänka sig en liten fontän (även gör-det-själv), eller konstgjorda dammar i miniformat. Det finns tusen idéer att inspireras av.

Advertisement

Stora krukor

Har du valt att stenbelägga trädgården och vill inte hantera för många rabatter? Du kan få in grönska med stora krukor och planteringskärl fulla av växtkompositioner, välj alltid de som är vackra men inte alltför krävande.

Designa utrymmen med stenar och hårda material

Även när du designar utrymmena, begränsa dig inte till det vanligaste valet: gränserna för rabatter kan erbjuda verkligt fantastiska möjligheter för att dekorera trädgården.

Advertisement

Xeriscaping

Denna term indikerar en landskapsdesign som gör det mesta av en flora som lämpar sig för torrt eller ökenklimat. Det finns också en enorm variation av växter där, med väldigt olika former och färger beroende på område och tid på året. Trädgården kommer aldrig att vara karg eller tråkig!

Ett litet prydnadsträd

Medelpunkten skulle också kunna vara ett inte särskilt högt prydnadsträd. Det finns underbara sådana för varje årstid och växtzon, du behöver bara hitta din favorit.

Är du redo att skapa en vacker, lättskött trädgård till framsidan?

Advertisement