Varför är det viktigt att kalka gräsmattan? Användbara tips för att göra det vid rätt tidpunkt och på rätt sätt

av Titti Carlberg

13 April 2024

Varför är det viktigt att kalka gräsmattan? Användbara tips för att göra det vid rätt tidpunkt och på rätt sätt
Advertisement

Alla som har en gräsmatta vill att gräset alltid ska vara tjockt, grönt och skinande, men tyvärr händer det ofta att det inte blir så. Gödsling är ett viktigt steg i gräsmattans skötsel, eftersom det ger alla de näringsämnen som behövs för en bra grästillväxt, men ibland krävs ett extra steg: kalkning.

Varför är kalkning viktigt? Hur och när ska man göra det för ett märkbart resultat? Vi förklarar det nedan.

Advertisement

Detta är varför det är viktigt att kalka gräsmattan

Detta är varför det är viktigt att kalka gräsmattan

Pipsqueak_premed/Reddit

Kalkning av gräsmattan är en operation som består i att strö ytan med kalk, en produkt baserad på naturlig kalksten som är rik på kalcium och magnesium, användbar för att integrera dessa mineraler och korrigera jordens pH.

Intaget av näringsämnen från jorden bestäms också av dess surhet, vilket gör det mer eller mindre tillgängligt för upptag: för de flesta grässorter  är det idealiska pH-värdet mellan 5,8 och 7,2 och korrigeringsåtgärder kan utföras för att hålla värdet konstant. Det händer ofta att pH blir för surt och dess korrigering är då möjlig tack vare applicering av kalk.

Men hur vet vi att jordens pH är för surt? För detta är noggrann observation nödvändig: närvaro av mossa och en ökning av ogräs som trivs under förhållanden med större surhetsgrad, är ett tecken på att applicering av kalk är nödvändig;
ett annat viktigt tecken är bristen på respons av gödslingen, som borde leda till en sund och frodig tillväxt.

Advertisement

När och hur man applicerar kalk på gräsmattan

När och hur man applicerar kalk på gräsmattan

ipzsports/Reddit

Framgången och varaktigheten av kalkningsprocessen beror på olika faktorer såsom kalksort, markförhållande och appliceringsmetod. I allmänhet är den bästa tiden för denna operation hösten, eftersom denna process inte fungerar när det är varmt och torrt väder på sommaren och kalken får all den tid den behöver för att bryta ner och balansera jorden inför början av vårens ankomst då det nya gräset börjar växa. 
En annan viktig faktor att tänka på är gödsling, som måste ske på gott avstånd från kalkning för att båda operationerna ska bli lyckade.

Vilken kalk du ska använda beror på jorden:

  • kalksten är lämplig för sandjord och har en långsam verkan;
  • jordbrukskalk är perfekt för lerhumusjord och har en snabbare verkan;
  • magnesiansk eller dolomitisk kalk är en korsning mellan de två och är lämplig för leriga jordar.

För en korrekt och jämn kalkning av gräsmattan är det lämpligt att använda en skärare eller gödselspridare för att förhindra att vissa områden får för mycket kalk. Finmalen kalk absorberas snabbare i jorden, men kan vara irriterande och frätande: därför rekommenderas det att man utrustar sig med skyddskläder vid applicering (handskar och munskydd) och att noggrant rengöra omgivande ytor efter appliceringen.

Tack vare kalkning blir din gräsmatta grönare!

 

Advertisement