De 8 bästa växterna för att skapa en underbar stig i trädgården

av Titti Carlberg

03 April 2024

De 8 bästa växterna för att skapa en underbar stig i trädgården
Advertisement

Att skapa en stig i trädgården för att underlätta passagen mot huset kan vara en riktig utmaning: de material som vanligtvis används för detta ändamål kan vara solida och snygga, men också väldigt dyra och är därför inte inom räckhåll för allas budget. Så varför inte välja motståndskraftiga mattor för marken?

Karaktäriserad av krypande tillväxt och förmågan att motstå gångtrafiken, kommer dessa arter att kunna skapa söta stigar och alléer i trädgården för att ta sig till huset utan att blicken störs av irriterande bruna fläckar som man kan se på även den mest ordnade gräsmattan när det trampas på den med stor frekvens. 

Nedan föreslår vi de 8 bästa markväxande plantorna för att skapa en vacker stig i trädgården.

Advertisement

1. Ajuga reptans

1. Ajuga reptans

Hells Juggernaut/Reddit

En flerårig örtartad växt som kännetecknas av mörkgröna blad och en underbar blå blomning på våren. Revsugan är perfekt för att fylla springorna på uppfarten eller för att skapa en stig genom trädgården med sin krypande skönhet. Den når en höjd på 20 cm och är utmärkt för skuggiga områden och områden med hög luftighet.

Advertisement

2. Portulak

2. Portulak

acykcam_used/Reddit

En flerårig suckulent, som har sitt ursprung i tropikerna. Detta är en växt som ofta odlas för prydnadsändamål på grund av sin motståndskraft och underbara, färgglada blomning i nyanserna gult, rosa, orange och rött, vilket kan ge livlighet i trädgårdenunder sommaren. Den föredrar att exponeras i sol och milda temperaturer, men gillar inte vattenstagnation.

3. Phlox stolonifera

3. Phlox stolonifera

mgchnx/Reddit

Phlox stolonifera är en krypande flerårig örtartad växt som har sitt ursprung i östar USA. Den ger ett långsamt spridande marktäcke som förvandlas till en underbar blommande matta på våren och sommaren. Även lämplig för stenig terräng, producerar denna växt stjärnformade blommor i färger från vitt till ljusrosa, från lila till rött och har en stark doft. Den föredrar full sol och halvskugga i fuktig väldränerad jord.

4. Mynta requienii

4. Mynta requienii

SirLiamTheRoss/Reddit

Ätbar aromatisk, även känd som krypmynta. En liten väldigt doftande marktäckande perenn som blommar rikligt på sommaren med viola-lila blommor. Den föredrar fuktiga platser, anpassar sig bra nära vattendrag och dess anpassningsförmåga till skuggade områden gör den perfekt för att fylla springorna på gångvägar i områden med lite sol. När man trampar på den släpper den ut sin behagliga doft.

5. Lithodora diffusa

5. Lithodora diffusa

rachelsnugglebug/Reddit

En perenn som når upp till 15 cm i höjd, den kännetecknas av mörkgröna ludna blad och är fylld med ljusblåa eller vita blommor från våren över hela sommaren. En sjukdomsresistent växt som kräver bevattning endast vid långvarig torka och föredrar soliga lägen skyddade från blåst. Den är också lämplig i hårda klimat och tål temperaturer upp till -15 grader.

Advertisement

6. Romersk kamomill

6. Romersk kamomill

pjckcrs/Reddit

Detta kan vara ett bra val för mindre trafikerade områden i trädgården, där den sprider sin lätt blandade honungsdoft om man trampar på den. En rustik och lättskött växt som bör odlas i soliga eller delvis skuggade områden, gärna med vindskydd och i milt klimat. Den föredrar fuktiga platser, men inte överdriven luftfuktighet under nattetid.

7. Isotoma fluviatilis

7. Isotoma fluviatilis

KayB1804/Reddit

En flerårig växt med en krypande vana och låg tillväxt, denna klockväxt producerar vita eller blå stjärnformade blommor och är det idealiska valet för att ersätta gräsmattan eller som utfyllnad mellan stenar och springor, men också i bårder och stenpartier. Denna växt tolererar inte kyla och därför bör inte temperaturen falla under 5 grader under sin vegetativa vila. Den föredrar en solig plats men anpassar sig också bra i halvskugga.

Advertisement

8. Sedum

8. Sedum

faerybones/Reddit

Ett släkte suckulenter som tillhör familjen Crassulaceae, sedum är en växt som anpassar sig bra till olika klimat, även om den föredrar ett måttligt och exponering i direkt sol. Perfekt för att färglägga uppfarten utan att nödvändigtvis ägna för mycket tid åt dess skötsel.

Vilken av dessa växter kommer du plantera i din trädgård?

Advertisement