Kablar som är synliga i hela bostaden kan försvinna, eller till och med dekoreras, med de rätta idéerna

av Titti Carlberg

07 Mars 2024

Kablar som är synliga i hela bostaden kan försvinna, eller till och med dekoreras, med de rätta idéerna
Advertisement

Trasslet av kablar nära tv:n och ljudanläggningen i vardagsrummet, den som växer som en djungel under och ovanför skrivbordet och sedan rankorna av kablar till vitvarorna i köket eller de nödvändiga laddstationerna på nattduksbordet: ingen vill se högarna med kablar på golvet eller på hyllorna, där det är svårt att hålla ordning, damma och till och med använda de olika enheterna.

Det finns dock ett antal alternativ för att effektivt dölja kablar eller kamouflera deras närvaro på ett smakfullt sätt. Genom att kombinera de olika knepen efter eget behov kommer kablarna inte längre vara ett problem.

Advertisement

Kablar som inte går att dölja kan bli möjliga dekorationer

Kablar som inte går att dölja kan bli möjliga dekorationer

@mr.jodigo/Instagram

Det finns kablar som bara finns där, sådana som vi, även om vi försöker hårt med tusen knep och olika verktyg, bara inte kan undvika att se. Så vad ska man göra? Låt oss göra dem snygga, kapabla att integrera för att berika inredningen istället för att förstöra estetiken.

Det finns olika sätt att göra detta: att täcka dem med vissa material kan hjälpa.

Advertisement
Interior energetic design/Facebook

Interior energetic design/Facebook

Det är bättre att föredra trä, med pärlor i olika former och färger som har stora hål, att dra dem på sladden som ett halsband och se till att sladden har gott om utrymme runt sig och att pärlorna inte sitter för hårt. På så sätt är det inte bara sladdarna som blir snygga att se, utan också mer synliga (risken att snubbla över dem minskar) och de fortsätter att vara rörliga.

Alternativt kan de också täckas med snören och rep eller till och med garnrester.

Flätad korg

Flätad korg

theeverygirl.com

För alla grenuttag som ligger på golvet, med sladdar fast i dem som förgrenar sig ut i omgivningen, kan du hitta den rätta korgen för att samla ihop och gömma dem.

Föredra alltid korgar som har en platt botten som är tillräckligt stor för att placera allt bekvämt i, och korgar som är vävda (naturfiber, garn eller flätade) med tillräckligt stora hål att för att sladdarna ska passera. Det kan räcka med de på handtagen men om du även behöver att sladdarna passerar genom andra hål är det bättre att inte välja en korg som har för tjocka väggar.

 

 

Sian Houle/Pinterest

Sian Houle/Pinterest

Vissa korgar kan stängas som lådor. De kanske är skapade för andra syften, som i det här fallet där någon har gjort om en toalettrullshållare till en arrangör för ett grenuttag på ett bord.

Lådor anpassade med DIY

Lådor anpassade med DIY

kenarry.com

Med DIY kan man skapa skräddarsydda lådor som kan personifieras: de liknar de man kan köpa färdiga (men bekvämare), men då måste alla dminsioner och färger anpassas efter dina behov och din smak.

Advertisement
krisi2478.blogspot.com

krisi2478.blogspot.com

Skokartonger kan till exempel fulländas genom att förse dem med snygga hål, även förstärkta med dubbar. Och locket blir ett bra stöd.

Trompe l'oeil om möbler: kablarna finns där, men du ser dem inte

Trompe l'oeil om möbler: kablarna finns där, men du ser dem inte

Covogoods/Etsy

Ibland uppstår kabelproblemet runt routern eller andra apparater som ofta är omgivna av många andra enheter. Iså fall kan du inte täcka den inuti slutna behållare (signalen påverkas, men överhettningen av själva enheterna måste också beaktas), så du kan jobba hårt för att hitta kreativa lösningar som döljer allt vid första ögonkastet. Även med gör-det-själv kan du bygga paneler täckta med ryggar på gamla böcker, som kamouflerar sig på till exempel bokhyllan.

Ur ett trompe l'oeil-perspektiv finns det många liknande idéer!

Advertisement

Frågan om kablar på skrivbordet... Eller under?

Frågan om kablar på skrivbordet... Eller under?

drivenbydecor.com

En annan kritisk punkt för ansamling av kablar i hemmet: arbetsrummet eller hemmakontoret. Om du kan replikera en situation som den som visas på bilden, med ett hål i en bekväm och mindre använd punkt på hyllan, där du kan ha alla sladdar som ansluts till ett vägguttag som förblir dold av själva skrivbordet, är perfekt.

Mikimond, iNextStation/Amazon

Mikimond, iNextStation/Amazon

Men om det inte finns något lämpligt hål på skrivbordet, eller om sladdarna måste gå från väggen upp till det, är det bättre att lita på ett kabeluppsamlingssystem som ska sitta under hyllan, vanligtvis monterade i motsatt kant till den där du sitter - eller åtminstone där det inte finns någon risk att du stör oss eller eventuella lådor och möbler som förvaras under hyllan.

Advertisement

Perfekt kabelhantering

Perfekt kabelhantering

IKEA

För att ha en perfekt kabelhantering, kan du komplettera allt med krokar och vikter som tar hand om de alltid lite vandrande ändarna, speciellt för laddnings- och dataöverföringskablar som finns på skriv- eller nattduksbordet.

inspiredbycharm.com

inspiredbycharm.com

Dessutom, för att hålla ordning i kabeluppsamlingskorgarna/lådorna/hyllorna kan du samla varje liten härva i buntband, även med de som är gjorda av 1000 möjliga DIY-tekniker: läder, filt, resår med knappar, speciellt sydda tygrester och så vidare. Du kommer alltid känna igen den sladd du behöver, och den kommer aldrig att trassla in sig med de andra som ligger på samma plats.

Är du redo att skapa ordning bland sladdarna i ditt hem?

Advertisement