Eliminera fläckar och fingeravtryck från väggarna på en minut utan att skada färgen

av Titti Carlberg

23 Mars 2024

Eliminera fläckar och fingeravtryck från väggarna på en minut utan att skada färgen
Advertisement

Oavsett om de är vita eller färgade, förr eller senare kommer väggarna oundvikligen bli fläckade. Det finns många orsaker till det: olja, damm, sot från kaminen, fukt eller mögel. Även en lätt kontakt med en stol kan lämna fula fläckar på väggens yta.

När detta händer ställs vi ofta inför svårigheten att eliminera fläckarna utan att förstöra väggfärgen, och vi vet inte hur vi ska gå tillväga för en effektiv rengöring.

Advertisement

Hur får man väggarna att bli som nya igen om de inte är tvättbara?

Hur får man väggarna att bli som nya igen om de inte är tvättbara?

@r/CleaningTips / Reddit

Låt oss börja med de vanligaste fläckarna: märken som lämnas av händer och fötter. I detta fall kan mörka fläckar helt enkelt elimineras med ströbröd.

Rulla lite ströbröd till en boll och gnugga försiktigt in den i fläcken. Du kommer att se att din vägg blir som ny efter några få steg!

För mer envisa fläckar kan det vara bra att fukta ströbrödet lätt innan det appliceras på ytan som ska behandlas.

En annan utmärkt lösning för denna typ av smuts är användningen av ett suddgummi.

Om du har barn, är en annan vanlig fläck på väggarna, som du ofta får ta itu med, märken efter pennor, blyerts och tusch. I dessa situationer visar sig Marseilletvål vara en giltig hjälp.

Skapa en blandning av lite flytande Marseilletvål och vatten i en skål. Blöt en svamp i denna lösning, vrid ur den lätt och dutta den sedan på fläcken.

Låt verka i 30 minuter och torka sedan av med en mikrofiberduk.

Tandkräm kan också vara väldigt effektivt mot märken av bläck.

Bredvid spisen i köket är det vanligt att man finner väggen nedfläckad av oljestänk.

I detta fall representerar terpentin, ett avfettningsmedel som erhålls från vegetabiliska hartser, den mest effektiva lösningen. Alternativt fungerar citron bra för att eliminera rester av olja och tomatsås. Gnid en halv citron direkt på fläcken, låt verka och rengör sedan med en trasa indränkt i vatten och neutral såpa.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om färgen på dina väggar inte är tvättbar rekommenderar vi att du bara använder lite blekmedel som appliceras med en bomullstuss direkt på fläcken.

För att eliminera fläckar av fukt och mögel finns det flera effektiva medel att prova.

  • Ett alternativ är att hälla lite äppelcidervinäger i en sprayflaska, tillsätt några droppar tea tree-oil och spraya blandningen direkt på väggen.
  • Även en pasta gjord på bikarbonat, salt och lite vatten ger utmärkta resultat för att eliminera denna typ av fläckar.

Slutligen kan även kaminer och eldstäder som håller oss varma på vintern lämna väggarna matta på grund av sot och damm. Dutta dessa fläckar med en trasa indränkt i en blandning av vatten och blekmedel, låt verka i 60 sekunder innan du torkar bort det.

Att hålla väggarna i ens hem rena och fria från fläckar kan verka som en svår uppgift, särskilt när det gäller icke tvättbara ytor och en mängd olika fläckar som olja, bläck, mögel och sot. Men med rätt verktyg och metod kan man effektivt få bort dessa brister utan att förstöra färgen.

Advertisement