Hitta snabbt den avskildhet du behöver i din trädgård med dessa 7 snabbväxande plantor

av Titti Carlberg

19 December 2023

Hitta snabbt den avskildhet du behöver i din trädgård med dessa 7 snabbväxande plantor
Advertisement

trädgården för att få rätt avskildhet och hålla nyfikna ögon borta, finns det ingen bättre metod än att ta hjälp av växter. Men dessa värdefulla allierade är ofta ganska långsamväxande och om vi köper unga exemplar kan det ta flera år innan de når önskad höjd.

Oavsett om du ska flytta till ett nytt hus eller vill förnya trädgården där du bor, kanske du vill fastställa en gräns och få nödvändig avskildhet och genom att välja rätt växtart kan du uppnå detta mål ganska snabbt, även inom ett par månader eller något år. Var och en av de vanligaste arterna av häckar för trädgården har sina egna särdrag som gör dem mer eller mindre lämpliga för allas specifika behov.

Om du letar efter rätt växt för att få avskildhet snabbt föreslår vi nedan de 7 mest snabbväxande arterna att välja mellan.

Advertisement

1. Cupressocyparis leylandii

1. Cupressocyparis leylandii

Wikimedia Commons

Elegant vintergrönt barrträd, denna växt med en konisk pelarform är bland favoriterna för att skapa en kompakt häck. Dess snabba tillväxt leder till att den når en höjd på flera meter  på väldigt kort tid, vilket snabbt skapar en suggestiv grön vägg av skydd. Den står emot kalla temperaturer, föredrar svala klimat och tolererar fukt, vilket gör den lämplig för hav och sjöområden.

Advertisement

2. Pittosporum tobira

2. Pittosporum tobira

Krzysztof Ziarnek/Wikimedia Commons

Glansbuskväxten är en låg buske eller ett litet träd med ursprung i Asien. Även denna är en väldigt vanlig växt i skapandet av häckar; den har läderartade blad, glänsande på den övre delen och ogenomskinlig på nedre delen, och i början av sommaren ger den små väldoftande krämvita blommor. Den används i stor utsträckning vid havsområden men är också uppskattad i städer. I din trädgård växer den snabbt och bildar en häck på 2-3 meter både på höjden och bredden.

3. Photinia red robin

3. Photinia red robin

lifeDNP/Reddit

En vintergrön växt, den används ofta för att skapa häckar med ett högt dekorativt värde. Den växer snabbt under de första åren, men saktar ner när den når vuxen ålder och har den speciella egensakpen att den erbjuder kromatiska effekter med sina blad under hela året, från rött på våren till intensiv grön på sommaren, för att sedan återgå till rött på hösten.

4. Bambu

4. Bambu

samirb88/Reddit

En växt känd för sin väldigt snabba tillväxt, som tål både sommarvärme och hårda vintertemperaturer utan svårighet, bambu är mycket uppskattad för att skapa häckar, den kräver dock adekvat skötsel så att den inte tar upp för mycket utrymme. Unga plantor måste skyddas under vintern med ett lager kompost, vilket också hjälper den att hålla rätt luftfuktighet.

5. Thuja smaragd

5. Thuja smaragd

tacospitter/Reddit

Thuja är ett medelsnabbväxande barrträd, flitigt använd för att skapa kompakta, tjocka och robusta häckar. Den anpassar sig till olika klimat, så länge den utsätts för direkt ljus. Den enda miljön som den inte är anpassad till är den marina, eftersom den inte tål hög koncentration av salt i luften.

Advertisement

6. Eleagnus

6. Eleagnus

PrimaryMetal961/Reddit

Kompakt vintergrön buske med regelbunden tillväxt. Eleagnus är en växt som ofta används för att skapa vindskyddshäckar, särskilt nära havet. Dess blad är läderartade och vågiga och de små doftande blommorna blommar mellan oktober och november. Den har inga speciella markpreferenser förutom att den måste stå i fullt solljus.

7. Pyracantha coccinea

7. Pyracantha coccinea

1stFunestis/Reddit

Även känd som eldtorn, denna vintergröna växt är en rustik och taggig buske som skapar häckar som är mer än 2 meter höga. Dess färglada frukter, från rött till orange, färgar vintersäsongen från oktober till februari. Denna växt behöver ett varmt, soligt klimat och ska vattnas sparsamt för att undvika risken för rotröta.

Och du, vilka växter har du valt till din trädgård?

Advertisement