5 oemotståndliga krukväxter för alla som älskar plantor

av Hilda Maria Morgan

25 Oktober 2023

5 oemotståndliga krukväxter för alla som älskar plantor
Advertisement

En kaskad av hjärtan, en växt som får dig att tänka på maränger, eller en som ser ut som en färgglad karnevalsdräkt – trogen sin ursprungsplats? I den värld av växter som vi kan odla inomhus finns också allt detta och mycket mer, och det är ingen slump att de vi föreslår nedan är bland de mest älskade av växtälskare.

Inte för att detta betyder att inte nybörjare kan försöka odla dem: med ett undantag är de alla lättodlade, vissa till och med för de utan gröna fingrar!

Advertisement

Zamioculcas zamiifolia ‘Garderobsblomma’

Zamioculcas zamiifolia ‘Garderobsblomma’

GreenMillennium/Etsy

Den odlades fram 2019 och blev det snabbt ett önskemål att odla för många med gröna fingrar. Det är en brokig Zamioculcas: om den "ursprungliga" växten redan var ett måste för interiörer, är denna med gröna och gula blad, och ofta även med synliga ådror, verkligen mycket eftertraktad. Den delar lättheten att odlas med moderplantan: de är växter som nästan aldrig vill ha vatten och klarar även av att stå på dåligt upplysta platser (inte helt i mörkret!).

För att hålla dem på topp bör temperaturen aldrig sjunka under 15°. Undvik även direkt exponering för solen, då det gör den mer "törstig", med risk för att överdriva bevattningen och sedan förstöra växten på grund av överdriven bevattning.

Advertisement

Epipremnum aureum ‘Gullranka’

Detta är en av de växter som nästan alla har hemma hos sig och på sina kontor, eftersom den lyckas växa med mycket lite skötsel även på dåligt upplysta platser; och även denna är brokig, men inte med de "vanliga" vitaktiga stråken... Här har vi oemotståndliga mjuka citrongula nyanser, precis som marängen som den fått sitt fängslande engelska namn ifrån – Lemon Meringue Pothos.

Kom sedan ihåg att det är kraftiga växter, och om de är välodlade växer de ganska snabbt, så i slutet av vintern kan det vara dags att plantera om den, för att ge rötterna utrymme att växa.

Peperomia deppeana×quadrifolia

I engelskans vardagstal har den namnet, "Hope", som betyder "hopp", och med tanke på att familjen Peperomia redan innehåller växter som anses vara gynnsamma, är det ett gott omen att välkomna denna sort i ditt hem! Hope är framodlad från korsningen mellan P. Dappeana och P. Quadrifolia och är en kompakt växt, med runda, köttiga blad dekorerade med mycket lätta och ljusa ådror. Den föredrar ljusa lägen men med indirekt ljus och bör vattnas först när jorden torkar ut ett par centimeter från ytan.

Begonia Polka Dot (Begonia maculata)

Beroende på var man bor kan det hända att man menar olika arter när man pratar om begonia. Men när vita prickar ("polka dots") nämns, då blir saker och ting tydligare. Denna växt är av otrolig skönhet, den kommer från Brasilien och är en växt för de som har lite mer erfarenhet: i själva verket kräver den mycket skötsel, framför allt på grund av att den lever bäst i mycket fuktiga och varma miljöer, vilket gör att det är lätt att överdriva och sedan förstöra växten, precis som att det är lätt hänt att man inte ger den tillräckliga förutsättningar så att växten behöver kämpa tills den dör.

Men om du lyckas ta hand om den ordentligt kommer den att ge dig långa, smaragdgröna blad med härligt silvervita prickar. Bladens undersida är röd, och blommorna uppstår i små grupper och är vita och vackra.

Sweetheart Plant (Hoya kerrii)

Sweetheart Plant (Hoya kerrii)

PourDevenirGrandFr/Etsy

Det vardagliga namnet på denna Hoya som kommer från Thailand är bedårande precis som växten själv, och är perfekt med tanke på formen på bladen, som ser ut precis som gröna hjärtan (eller brokiga) och är köttiga. Dessa blad uppskattas så mycket att växten vanligtvis marknadsförs som en lövstickling, så att man bara ser ett hjärta växa upp ur jorden.

Men oroa dig inte, även när den växer tappar inte bladen sin form, du kommer bara se dem ordnade på de hängande grenarna, precis som en kaskad av hjärtan! När du vill kan du skapa en vas med ett blad, som är perfekt som present, bordsdekoration eller skrivbordsdekoration... Och då skapas ännu en växt att älska!

Vilka av dessa växter skulle du vilja ha i ditt hem?

Advertisement