Är arrangemanget med krukor bara en estetisk fråga? Aspekter att ta hänsyn till

av Titti Carlberg

21 Juni 2024

Advertisement

Att ställa krukor trädgården är en snabb och effektiv metod för att få ut det mesta av de utomhusutrymmen som är tillgängliga för oss, odla växterna även på platser där jorden är knapp eller dålig för att förbättra estetiken i trädgården och skapa livfullhet och färg. Det finns verkligen många växtarter som kan odlas i kruka i trädgården, men kan vi verkligen vara säkra på att vi känner till vilka reglerna och de korrekta arrangemangen är för krukorna?

Det är inte bara en fråga om estetik: nedan listar vi de olika aspekterna att ta hänsyn till.

1. Utvärdering av klimatförhållanden

krukväxter på en skuggig plats

Needpix

En första grundläggande aspekt att ta hänsyn till är det klimatiska tillståndet i trädgården både när det gäller att välja vilken typ av kruka som ska användas och vilken sort som ska växa.

I väldigt soliga områden som även utsätts för stark blåst behöver man till exempel kraftiga och robusta krukor, som förblir stående på marken och som motstår eventuella skador orsakade av direkta solstrålar.

Utvärderingen av klimatförhållandena är också grundläggande för valet av växt: man kan till exempel inte odla kaktus i skuggiga och fuktiga områden, precis som det är att föredra att odla vissa växter som hortensior, murgröna, ormbunkar, fuchsior i skuggan. Utvärdera klimat- och utrymmesbehov för varje enskild växt du odlar, på så sätt kommer du att kunna hitta den optimala lösningen så att de alla växer välmående utan att komma i vägen för varandra.

Advertisement

2. Utvärdering av krukans egenskaper

Needpix

Vi har redan tidigare nämnt behovet av att välja vilken sorts kruka som är lämplig för klimatförhållandet i trädgården, men det finns även flera andra egenskaper att ta hänsyn till när man väljer att inreda trädgården med krukor.

  • vikt: förutom att det är grundläggande att den står stadigt på marken när det blåser kraftigt, kommer vikten på krukan också att påverka dess placering: det är att föredra att välja lätta krukor eller använda fat med hjul om man planerar att flytta dem efter årstid, medan tyngre krukor kan bli mittpunkten i trädgården och rymma små eller stora buskar som inte behöver skyddas från överdriven värme eller kall luft;
  • storlek: en annan grundläggande egenskap är storleken på krukan, som inte bara bör utvärderas utifrån det tillgängliga utrymmet, utan också representera ett estetiskt tillskott till trädgården; välj krukor med speciella former och stora dimensioner som mittpunkter i vardagsrummet, och mindre krukor som är perfekta för att komplettera dekorationen genom att ytterligare accentuera mittpunkten, eller för uppfarter och stigar;
  • färg: en aspekt som helt saknar praktiska egenskaper, men viktig ur en estetisk synvinkel är valet av färg; lägg till variation i trädgården med färgglada eller rikt dekorerade krukor, men när man grupperar dem bör man också vara uppmärksam på de blommande växternas färg.

3. Fokusera på det praktiska

Pickpik

Det praktiska är en aspekt som inte får glömmas bort när man arrangerar krukorna, speciellt om trädgården är liten och man riskerar att få den att verka ännu mindre. Anpassa krukornas storlek till det tillgängliga utrymmet, använd dem för att förbättra miljön och ge djup. Att arrangera krukorna längs med en stig eller en uppfart, till exempel, kommer att tjäna till att framhäva det och samtidigt lägga till färg och livlighet, medan utnyttjandet av de vertikala utrymmena med hjälp av redan befintliga naturliga stöd på olika höjder kommer att ge djup och dynamik till miljön, som omedelbart blir visuellt större.

Skapa symmetrier och perspektiv som guidar gästerna på deras resa genom din trädgård som ger balans och visuell harmoni.

Har du redan övervägt dessa aspekter när du väljer krukor till din trädgård?

Advertisement