Vad är poängen med att lägga aska på växter? Ta reda på mer om ett gammalt botemedel för att ta hand om grönskan

av Hilda Maria Morgan

01 November 2023

Vad är poängen med att lägga aska på växter? Ta reda på mer om ett gammalt botemedel för att ta hand om grönskan
Advertisement

Sedan urminnes tider har jordbruket följt en praxis att sprida askan som produceras genom att bränna ved på växter och grödor. Det var en bekväm form av återvinning av naturligt avfall, när det inte användes för att producera lut, vilket sedan tillskrevs en rad fördelar, som att organiskt gödsla jorden.

Idag rekommenderas dess användning av lite olika anledningar, men det är fortfarande ett enkelt och kostnadsfritt botemedel för att ta hand om växter, för alla som regelbundet eldar ved, till exempel för att värma upp huset. Låt oss se hur det fungerar.

Advertisement

Varför är träaska bra för växter?

Varför är träaska bra för växter?

Creativo

I verkligheten beror fördelen med att använda aska i trädgårdsskötsel på vilken typ av jord de växer i. Men generellt sett anses det vara en användbar tillsats eftersom aska innehåller kalium (ett av de stora näringsämnena för växter) samt ett antal andra nyttiga ämnen.

Askan som framställs av vedeldning innehåller alla mineraler som fanns i själva veden, därför även kalcium, magnesiumkarbonat och oxider: de finns i betydande mängder och gör askan till ett alkaliskt ämne. Av denna anledning är den huvudsakliga användningen just att förbättra jorden. Det betyder att om du har mycket sur jord och du vill "söta upp den", så kan du lägga till aska i den.

Man måste dock komma ihåg att när aska blir blöt (av regn eller riklig och frekvent vattning), förlorar den mycket av sitt näringsvärde.

Advertisement

Hur används aska på växter?

Hur används aska på växter?

Trapped_in_a_hug/Reddit

Andelen att följa är cirka 1 kg per 50 kvadratmeter. Ta den kalla askan, gärna fri från kol eller andra brända delar, och sprid den på marken (runt växternas rötter), hacka eller kratta lätt för att få ner den i jorden.

Håll i alla fall inte askan i kontakt med färska skott eller frön som nyss grott, och du bör inte heller lämna askan på växternas blad, eftersom den kan bränna dem. Så, efter att ha applicerat askan, se till att "rengöra" växterna genom att skölja dem väl med vatten.

Finns det några risker med att använda aska på växter?

Risker föreligger när mängden eller frekvensen av applicering är överdriven: en stor koncentration av mycket alkaliska ämnen som de som finns i träaska, med tanke på hur extremt löslig askan är, kan skapa ansamlingar av salter i jorden, vilket i slutändan också skadar växterna allvarligt, även vuxna.

Undvik alltid att använda aska runt acidofila växter som azaleor, rhododendron, hortensior, som snarare behöver kväve (som nästan inte alls finns i aska) och skadas av starkt alkaliska ämnen.

Redo att fylla på med aska från eldstäder och vedspisar?

Advertisement