3 enkla sätt att rengöra strykjärnet med det du har hemma

av Titti Carlberg

04 November 2023

3 enkla sätt att rengöra strykjärnet med det du har hemma
Advertisement

Det kan hända oss alla att vi gör ett misstag när vi stryker kläder, som slutar med att vi står med en smutsig metallplatta på strykjärnet som blir svår att rengöra. På grund av värmen blir allt som hamnar på metallplattan omedelbart en torr eller till och med bränd fläck, vilken sedan är en utmaning att få bort. Ibland kan det även finnas kvar rester av produkten som sprayas på plaggen innan strykning, eller märken orsakade av kalk som blir kvar efter användning med ånga.

Vad ska man göra i de fallen? Det finns flera metoder för att rengöra metallplattan, några mer kända och andra mer ovanliga. Låt oss titta på några av dem nedan.

Advertisement

Rengör strykjärnet med paracetamol

Rengör strykjärnet med paracetamol

Creativo

Det låter riktigt bisarrt men det kan vara lösningen du letade efter: du behöver en paracetamoltablett (eller acetaminofen) och strykjärnet, fortfarande varmt - men var försiktig så du inte bränner dig. Detta är ett lösningsmedel som verkar mot bränd smuts.

Slå på strykjärnet på maxtemperatur, och så fort det har värmts upp (inte så varmt att du bränner dig) trycker du tabletten mot metallplattan. På grund av värmen kommer den smälta, bli nästan gelatinös och löser upp den brända smutsfläcken. Ha en fuktig trasa eller hushållspapper redo för att få bort allt. Du kan behöva upprepa operationen tills smutsen är helt borta.

Advertisement

Gör rent strykjärnet med en diskmaskinstablett

Gör rent strykjärnet med en diskmaskinstablett

Demy, Finish/Amazon

Detta kan också vara användbart för envis smuts på strykjärnet. Du kan använda tabletten som ett suddgummi, med den enda varningen att först fukta hörnet som du kommer att gnida mot metallen. Gnugga tabletten tills den gradvis har raderat all smuts.

Vinäger för att få stryksulan glänsande igen

Vinäger för att få stryksulan glänsande igen

Creativo

Kan en av de mest kända husstädallierade saknas? Vinäger kommer också väl till pass i denna situation. Du behöver en trasa eller en gammal handduk, som du blötlägger i vinäger. Ställ sedan strykjärnet på den blöta trasan och låt det stå i en halvtimme. Efter det är det bara att gnugga bort resterna och voila!

Kände du redan till dessa medel för att rengöra strykjärnet?

Advertisement