Rengör dina fönsterluckor på några minuter och utan rengöringsmedel med dessa enkla lösningar

av Hilda Maria Morgan

01 Maj 2023

Rengör dina fönsterluckor på några minuter och utan rengöringsmedel med dessa enkla lösningar
Advertisement

Sommarens ankomst för oundvikligen med sig en önskan att öppna fönsterluckor, dörrar och fönster och kavla upp ärmarna för att släppa in sol och ren luft, och ersätta vinterns grå, unkna och lite dammiga luft. Vårstädningen involverar alla delar av våra hem och påverkar också fönsterluckorna, men vi vet inte alltid hur vi bör behandla dem för att hålla dem i utmärkt skick.

Eftersom fönsterluckorna är placerade externt utsätts de ständigt för inverkan av väder och vind: sol, regn, vind, snö, hagel och frost kan faktiskt förstöra dem med tiden och att rengöra dem med kemiska produkter kan förvärra deras tillstånd. Lyckligtvis är våra skafferier fulla av produkter som inte bara kan hjälpa oss att städa, utan också gör att vi kan bevara vårt välbefinnande och det hos de föremål vi rengör, samtidigt som vi respekterar miljön.

Idag tar vi reda på hur man rengör fönsterluckor på bara några minuter utan kemiska rengöringsmedel.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det finns några få enkla steg som gör att du kan få fönsterluckor att bli som nya på ett ögonblick och ingredienserna som kan användas hittas lätt i skafferiet:

  • Det första du behöver göra är att ta bort allt damm som samlats med tiden och för att göra detta, använd en durra-kvast eller i alla fall med styva borst. Använd istället en mjuk borste om dina fönsterluckor är gjorda av trä. Var noga med att komma mycket djupt in i dina luckor för att få bort så mycket damm som möjligt och under denna operation skydda dig med gummihandskar och munskydd.
  • När dammet har tagits bort kan du gå vidare till tvätten genom att förbereda en hink full med ljummet vatten och en ren trasa.

För denna fas kan du ta till olika naturliga medel, beroende på materialet i dina fönsterluckor och dina preferenser; fönsterluckor i trä behöver mildare behandlingar än andra material. Nedan listar vi de naturliga medel som du förmodligen redan har i skafferiet:

  • vit vinäger är perfekt för att ta bort fläckar och desinficera och passar alla material. Allt du behöver göra är att späda ett glas av det i en hink med vatten och föra det över hela ytan med en trasa. För att nå alla delar av fönsterluckorna väl kan du använda en tandborste eller fästa trasan på pinnen av en dammvippa.
  • Marseille-tvål, som är mildare, är idealisk för träluckor. Späd en liten nöt tvål i hinken med vatten.
  • även kaliumtvål eller några droppar diskmedel kan effektivt ta bort fläckar och beläggningar.
  • om du föredrar att stanna i köket, häll ett glas citronsaft i vattnet.
  • två matskedar bikarbonat gör att du inte bara får bort fläckar utan också sanerar allt.
  • slutligen kan fönsterluckor av aluminium även rengöras effektivt med ånga.

I slutet av operationen, om dina fönsterluckor är gjorda av trä, råder vi dig att behandla dem med en skyddande olja för att få dem att hålla längre.

Allt du behöver göra är att välja ditt favoritmedel, lycka till!

Advertisement