Shabby chic inspiration: dekorationer att lägga till inredningen för en romantisk känsla

av Hilda Maria Morgan

15 Oktober 2023

Shabby chic inspiration: dekorationer att lägga till inredningen för en romantisk känsla
Advertisement

Shabby men raffinerat, och alltid romantiskt: detta är den svåra balansen som shabby chic-inredning strävar efter. Ett resultat som kan uppnås på många sätt, om man med omsorg väljer material som kan kombineras på bästa sätt för att säkerställa att huset får ett gammaldags utseende, utan att avstå från modern komfort.

Om det är svårt att helt hålla sig till denna design genom att applicera den på alla huvudmöbler, är det mycket lättare att använda sig av inredningstillbehör och dekorationer som ska vara utspridda i de olika rummen. Hitta några användbara idéer nedan.

Advertisement

Kreativ återvinning hjälper oss mycket i skapandet av shabby chic-dekorationer: det är faktiskt den idealiska stilen för att ge nytt liv till gamla, även lite slitna föremål. För att skapa ljushållare kan du till exempel använda delar från gör-det-själv-affärer och sedan lägga till gamla kakformar i metall.

Advertisement

En annan snabb och enkel idé att återvinna trasiga porslinsserviser och använda gamla koppar, till och med äggkoppar, mjölkkannor och liknande!

Med en keramisk bricka, eller genom att måla en i metall så att den ser emaljerad ut, eller en i trä med täljda detaljer, får du ett idealiskt väggstöd för en vintage ljusstake.

Till och med gamla slevar av metall eller silver, speciellt om de har några detaljer, kan bli till bedårande värmeljushållare på väggen.

Slutligen, glasburkarna: för att göra en shabby chic-lykta behöver du bara klä in dem med spets och sedan placera ett ljus där i.

Kom sedan ihåg att alla liknande idéer också fungerar med batteridrivna ljus, och ofta med batteridrivna ljusslingor också!

Advertisement

Shabby chic-planteringskärl

Har du någon gammal flätad korg? En sådan skulle vara perfekt att placera nyplockade blommor i, men även kompositioner av torkade blommor eller, om storleken och formen tillåter det, för att göra den till en krukhållare för blomkrukor!

Om du av en slump hittar några gamla tekannor, gjorda av emaljerad metall eller andra material, är de bedårande som ett alternativ till den klassiska blomstervasen. Även perfekt för säsongsbetonade bordsdekorationer.

Advertisement

Ett annat material som passar väldigt bra i shabby chic-miljöer är galvaniserad metall: hinkar, skålar med mera blir alltså blomvaser eller krukhållare som kan göras personliga.

Shabby chic-burar

Metallburar är ett återkommande inslag i shabby chic-stilen. Ett föremål som aldrig används som ett hus till fåglar, men som från gång till gång kan användas på olika sätt. Blomkompositioner passar till exempel bra i dem, oavsett storlek.

Advertisement

Men du kan också fylla dem med andra föremål, särskilt vintage-föremål. Ett slags tredimensionellt stilleben, inuti buren.

Dessutom är de perfekta som tillsammans med ljus. Till och med fler än ett, i olika storlekar, eller för ett större ljus som endast tänds vid viktiga tillfällen.

Advertisement

Vill du inte behöva tända och blåsa ut ljuset varje gång? I så fall kan du placera en ljusslinga  med batteridrivna lampor (eller med ett vägguttag, om det förblir dolt) där i, och det kommer att bli en magisk lykta.

Det finns till och med de som använder en stor gammal bur som lampa!

Har du hittat några användbara idéer för din shabby chic-inredning?

Advertisement