13 praktiska lösningar för att skapa ordning i köket genom att utnyttja alla utrymmen som finns

av Hilda Maria Morgan

11 Oktober 2023

Advertisement

Att sysselsätta sig runt spisen innebär att röra sig på ett effektivt sätt mellan kökets olika utrymmen för att utan svårighet hitta det vi behöver. Endast på detta sätt blir matlagning ett nöje istället för att driva oss till förbittring. Och för att uppnå detta måste du organisera möbler och bänkskivor på bästa möjliga sätt, för att utnyttja allt tillgängligt utrymme utan att kompromissa med miljön.

Särskilt om köket är litet måste du anstränga dig för att utrusta det med alla de mest effektiva lösningarna, för att inte behöva ge upp någonting. Kolla in idéerna nedan.

Var hittar man plats när köksskåpen är fulla?

Svaret är i själva verket enkelt: vi undersöker de fria ytorna, på bänkskivor och väggar. Men hur kan du få ut det mesta av dem? Faktum är att vi alltid måste ta hänsyn till hur mycket varje hylla eller annat element vi sätter upp kommer sticka ut från väggen, eller hur mycket volym det kommer att ta upp på hyllorna. Kommer det sedan att vara bekvämt för oss att arbeta i köket, kommer vi hitta tillräckligt med utrymme för varje manöver? Och kommer vi att kunna röra oss i rummet, kunna öppna lådor och skåpsdörrar utan att stöta i något varje gång?

Lösningarna nedan kan komma till undsättning.

Advertisement

Möbelförlängningar för att få extra utrymme på ett kompakt sätt

För att utöka utrymmet för att placera det som behövs, men bara vid enstaka tillfällen, kan vi fundera på utfällbara bord eller bänkskivor, som sedan fälls ner mot väggen eller mot sidan av en möbel.

Vi kan också lägga till miniskåp i slutet av köksmöbeln, på den sida som är fri, ett miniskåp som har hyllor och dörrar och blir bekvämt för att förvara allt som vi inte vill ska stå utanför skåpen.

Om vi ​​däremot letar efter utrymme för slutna behållare, föremål som vi använder ofta, kan vi lägga till grunda hyllor på sidorna av möblerna eller några arkitektoniska element i köket.

Perforerade paneler för att organisera vertikala ytor

Perforerade paneler är en stor tillgång för att organisera olika utrymmen, de har också blivit ett element som kan utnyttjas på ett dekorativt sätt. Vi kan till och med överväga att forma dem så att de fyller en del av väggen som vi sedan utrustar med allt som behövs.

Advertisement

De kan vara av metall men också av trä, och sedan målas på olika sätt för att bidra till inredningen av köket.

Placerandet av redskap som används ofta på dessa paneler kan också bli ett sätt att dekorera, om vi gör det klokt.

Advertisement

Utrymmet mellan köksbänken och stänkskyddet

overstock.com

I små kök är alla väggarna ofta redan upptagna, och då är det nödvändigt att rationalisera det utrymme som finns kvar, vilket kan vara det mellan köksbänken och väggenheterna, inklusive stänkskyddet. Där kan skenor, krokar och mobila hyllor bli användbara för att stapla allt möjligt utan att behöva förlita sig på att balansera föremålen på varandra.

Om det verkligen finns mycket utrymme kan du fundera på att fylla det med specialtillverkade möbler, vilket skapar passande, permanenta och snygga nischer.

Advertisement

Metallkorgarna

skenorna på väggen, ofta den ovanför köksbänken, kan man fästa krokar från vilka slevar och liknande kan hängas. Där kan vi dock även överväga att placera korgar och olika kärl i vilka vi kan förvara allt som inte längre får plats i lådor eller andra delar av köket.

wdrake.com

Sedan finns det modeller av korgar som fästs på undersidan av väggskåpen, de syns även i bokhyllor. De skapar faktiskt en extra minihylla på ett lätt men effektivt sätt.

Advertisement

Hyllor och krokar där det finns plats

thebeatrizapartments.com

Låt oss tänka på allt utrymme som grytor och stekpannor ofta tar upp inuti möbler. Förutom att kunna organisera de utrymmena med speciella avdelare kan vi också överväga att flytta alla de som vi egentligen använder oftast till väggarna, med hjälp av passande hyllor och krokar, då kommer möblerna att kunna rymma mycket mer.

Dolda element bland möblerna

theyamazakihome-europe.com

Om du märker att du skulle kunna fylla hålrum som finns mellan en möbel och en annan eller mellan möbler och väggar, så kan du säkert överväga att sätta in vertikala och kompakta skjuthyllor. Numera finns det tusen olika sorter!

Har du hittat någon lösning som kan hjälpa dig att skapa ordning i köket?

Advertisement