Inspireras av hösten för att dekorera sovrummet: 13 idéer för att skapa en välkomnande fristad

av Hilda Maria Morgan

08 Oktober 2023

Inspireras av hösten för att dekorera sovrummet: 13 idéer för att skapa en välkomnande fristad
Advertisement

Varma och omslutande färger, välkomnande atmosfärer, tanken på att gömma sig under täcket i sovrummet eller i vardagsrummet, under höstens eftermiddagar och kvällar: varje årstid för med sig en speciell stämning, ett sinnestillstånd, stämningen av hösten är verkligen unik. Till den grad att vi kan inspireras när vi inreder huset, hämta inspiration från naturen. Alltså kommer vi i sovrummet att ha ett överflöd av varma och mjuka tyger, omslutande färger som påminner oss om bladverk och detaljer som frammanar allt som naturen har att erbjuda den här årstiden.

Ta en titt på de idéer som föreslås nedan, så kan också du skapa din egen skräddarsydda hösthörna i sovrummet.

Advertisement

Vi utgår från sängen: ett höstmönster mellan filtar och dekorationer

Ibland räcker bara det: med lakan, filtar eller kuddar i rätt färger blir ett rum som vanligtvis är inrett i neutrala toner scenen för höstfärgning, med början i sängen.

Det är numera lätt att hitta filtar och lakan med temamönster, mer klassiska, roligare eller stilistiska: det finns något för alla smaker.

Advertisement

Idén att dekorera sänggaveln med en krans eller festong på temat är också väldigt söt och diskret. Det finns hundratals idéer för liknande skapelser: äkta eller falska löv, ullpomponger, figurer, föremål speciellt skapade eller köpta... Du kan hänga upp vad du vill!

Mjuka, varma filtar är ett måste. Så fort vi lämnar en på sängen skapar den redan idealiska förutsättningar för att krypa ner i total avkoppling!

Höstens färger

De första färgerna som man kommer att tänka på är de varmare nyanserna som inspirerats av bladverk, pumpor, kastanjer, persimoner och alla frukter som vi brukar konsumera under denna period. Du kan inte bli fel med dem, men det är också sant att det är färgstarka nyanser som kanske bör användas sparsamt. Vi kan dock använda dem som en riktlinje: vi fokuserar på en färg och letar sedan efter den ljusaste eller mörkaste, kallaste eller varmaste nyansen som kan anpassa sig perfekt till vår inredning.

Även genom att spela på mildare nyanser kan du faktiskt hitta tusen kombinationer som är riktigt chica men som alltid passar hösten!

Advertisement

Eller till och med varma färger, men inte för intensiva: sand, terrakotta och liknande... Perfekt för en lättare känsla.

Dekorationerna och tillbehören att placera i sovrummet för att skapa den perfekta höstvibben

Höstvibbar, ett uttryck som syftar just på den estetik som förknippas med hösten: allt som tillsammans skapar denna atmosfär. Alltså kan någon dekoration med höstlöv, vare sig den är äkta eller låtsas, verkligen vara rätt för oss. Kanske på väggen bakom sängen!

Advertisement

Det är också ett bra tillfälle att lägga till en korg för filtar och kuddar. Det är riktigt användbart om vi inte redan har använt det tidigare, de är redo för att lägga undan filtarna när vi inte behöver dem och för att ha filtarna redo när vi vill svepa in oss i något mjukt.

Även vintagelösningar kan vara perfekta: koffertar och bänkar vid fotändan av sängen är en idé. Med högen av prydligt vikta filtar ovanpå, och kanske några temaföremål för att komplettera det hela!

Advertisement

Det finns aldrig tillräckligt med temakuddar: en i form av en pumpa, till exempel, är oemotståndligt!

Låt dig inspireras av naturen för ett sovrum i full höststämning

Ljus kan också ge höststämning: du kan hitta bedårande sådana i form av en pumpa!

Advertisement

Och om du har ramar eller speglar kan du dekorera dem med girlanger av löv!

Ett höstscenario fullt av kuddar: alla dekorerade med symboler, eller gjorda i form av löv eller andra säsongsbetonade element!

Advertisement

Glöm inte dofterna!

Om du gillar att parfymera ditt rum med doftljus, potpurri eller luftfräshare kan du hitta (eller göra dina egna!) med träiga och kryddiga aromer. De är perfekta för den här säsongen!

Redo att skapa det perfekta sovrummet i höststil?

Advertisement