Vinäger: de bästa metoderna för att förvara den under lång tid utan förändringar

av Hilda Maria Morgan

10 Oktober 2023

Advertisement

Vinäger: en formidabel allierad för tusen hushållssysslor, från att rengöra olika ytor till att ta bort lukt, till att förbättra tvätten med mera. Det som började som en ingrediens för livsmedelsbruk har nu blivit en viktig närvaro i utbudet av vanliga hemvårdsprodukter. Med tanke på att vinäger också är billig kan dess mångsidighet kanske leda till att vi fyller på med vårt förråd med jämna mellanrum.

Men hur förvarar man vinäger? Eller snarare, hur kan vi säkerställa att den inte försämras när den blir stående länge innan den konsumeras? Det är inte bara en fråga om att stänga förpackningen väl, utan det finns också några andra försiktighetsåtgärder att ta hänsyn till.

Advertisement

Har vinäger ett utgångsdatum?

Creativo

Liksom alla produkter vi köper har även förpackningarna med vinäger (oavsett om de är vit, röd, ättika eller någon annan vinäger) ett utgångsdatum, i allmänhet ett väldigt långt utgångsdatum. Generellt sett anses vinäger vara säker att konsumera inom två år efter köpet.

När det gäller vinäger anger utgångsdatumet den maximala period inom vilken livsmedlet kommer att behålla alla sina egenskaper. Efter det datumet kommer produkten att börja tappa en del. Det sägs att vinägerns hållbarhet är praktiskt taget obestämd, med tanke på att det är ett ämne som kan bevara sig självt och att det inte behöver förvaras kallt, alltså förvaras inte flaskorna i kylen.

Och det finns goda nyheter: destillerad vit vinäger klarar sig nästan oförändrad under mycket långa perioder. När det gäller andra typer av vinäger kan man dock observera förändringar. Vissa är rent estetiska (vinägern blir grumligare, ändrar färg), och alltså kan vinäger fortfarande användas länge, bara den har förvarats på rätt sätt.

Advertisement

Vilket är det bästa sättet att förvara vinäger på?

Creativo

Stegen att följa är få och enkla och gäller alla typer av vinäger, även balsamvinäger:

  • Förvara vinägern i ett mörkt, svalt skåp när den inte används.
  • Lämna inte vinägern i solen eller nära värmekällor.
  • Förvara den helst i glas. Plast eller andra typer av material som inte reagerar med vinäger kan också fungera.
  • Se till att locket alltid är ordentligt stängt. Om det är skadat, byt ut det mot ett som stänger bra för att förhindra att vinägern kommer i kontakt med för mycket syre.
  • Undvik till varje pris att fukt kommer i kontakt med vinägern. Detta ändrar dess surhet.

Vad kan man göra med vinäger som förstörts?

Släng den inte: det kommer att bli ett utmärkt substitut för vit vinäger eller ättika för tusen rengöringsändamål. Var bara noga med att använda de med mer intensiva färger endast för att rengöra ytor och material som inte riskerar att få fläckar. Eller använd den i möjliga tillämpningar i trädgården, späd alltid på lämpligt sätt.

Kort sagt, vi kan fylla på med vinäger utan alltför stora problem, när vi väl hittat rätt möbel att förvara den i!

Advertisement