16 fantastiska idéer för att förvandla gamla föremål till bekväma skoställ

av Hilda Maria Morgan

09 Oktober 2023

16 fantastiska idéer för att förvandla gamla föremål till bekväma skoställ
Advertisement

Att hålla ordning på de tusen sakerna vi har hemma kan verka vara ett riktigt åtagande. Det finns tillfällen då vi skulle vilja slänga allt bara för att se våra garderober och rum i ordning, men vi vet såklart att det inte är lösningen på kaoset som råder i rummen. För att rätta till saker och ting behöver du inte nödvändigtvis göra dig av med dem, naturligtvis kan detta redan vara ett steg framåt. Att slänga det vi inte använder är det bästa sättet för att få plats i huset, det viktiga skulle dock vara att helt enkelt hålla ordning och reda.

Därför blir det alltså nödvändigt att hitta ett sätt att fixa det och vilken metod är bättre än att återvinna, samtidigt som man lyckas rädda något fint föremål? Dessa 16 idéer är till exempel mycket användbara för att hitta en lösning på de tusentals skor som dyker upp i varje hörn av vårt hem. Ta en titt nedan.

Advertisement

1. Ett mycket originellt skoställ med start från en... spjälsäng

Just det, strukturen på den gamla spjälsängen, som vi hittat i källaren eller den som var vårt lilla barns men som nu blivit stor, bör inte slängas. Genom att demontera den i flera delar och göra om den längsta och högsta delen får du ett mycket bekvämt och originellt skoställ som du inte bara får ut det mesta av tack vare de många springorna, utan kommer att inreda utrymmet där du bestämmer dig för att placera det på ett alternativt sätt.

Advertisement

2. "Vad gör jag med de två planteringskärl jag har i garaget?"

Om du har ändrat inredningen på din terrass eller bestämt dig för att halvera växterna du har, kommer du säkert att ha några strukturer till planteringskärl över: vad kan du göra med dem? Om din första tanke är att ta dem till soptippen, råder vi dig att inte göra det. Om de placeras på en vägg, kanske i rad ovanpå varandra, kan de förvandlas till bekväma öppna skoställ.

Oavsett formen på krukan du hade på terrassen, oroa dig inte – den kommer att passa perfekt för att hysa dina skor. Prova för att se att det är sant!

4. Handdukstorkställ som skoställ?

Ja, det går att göra det. Om du har bytt ställen till handdukarna i badrummet – eller också gardinstängerna, skulle du kunna överväga att återvinna dem genom att förvandla dem till upphängda skoställ för dina högklackade skor. Med några dekorativa detaljer kan de bli ett mycket originellt inredningstillbehör.

5. Trälådor...

Visste du att när de placeras ovanpå varandra kan dessa lådor förvandlas till bekväma skoställ? Om du behöver organisera dina skor, fundera på att skaffa några trälådor, om du inte redan har några i källaren. Lämna dem som de är, med den naturliga färg som kännetecknar dem, eller måla dem i den nyans du föredrar. Skapa det geometriska mönster du vill ha, fäst ihop dem och ställ undan dina skor. Wow!

Advertisement

6. Trasig diskmaskin? Inga problem!

Din diskmaskin har gått sönder, den måste bytas ut och den gamla tas till soptippen. Stopp! Innan du gör det, ta ut den nedre lådan och ställ den åt sidan: den kan bli användbar som ett fantasifullt skoställ. Vilken idé!

7. Ett för litet hus och lite plats för skohyllan?

Om du inte har alltför många kvadratmeter i ditt hem och du inte har så tillräckligt med plats för att köpa ett nytt skoställ, misströsta inte. Det finns många utrymmesbesparande lösningar. Du kan till exempel överväga att ta bort två lådor från möblerna du har i ditt sovrum eller korridor och på så sätt förvandla den nedre delen till bekväma hyllor för dina skor. Vad sägs om detta?

Advertisement

8. Har du för många galgar hemma: vad kan du göra med dem?

Ett skoställ? Allt du behöver är tre pinnar, ett dubbelt så många galgar som du vill skapa hyllor och några buntband för att säkra det hela. Genom att lägga dem omlott och fästa dem på pinnarna på lika avstånd, kommer de att skapa ett perfekt skoställ som löser alla dina organiseringsproblem. Vem hade trott det...

9. Du har gjort i ordning ditt skrivbord och vet inte vad du ska göra med dokumenthållarna

Enkelt: fack för tofflor och sandaler. Om du har gjort i ordning ditt skrivbord och har några dokumenthållare över, så kan du förvandla dem såhär. Naturligtvis kommer de inte att vara användbara för större skor, men för tofflor eller sandaler är de idealiska. Från och med nu kommer du att hitta dem på ett ögonblick.

Advertisement

10. Lastllar som blir skoställ

Höjdpunkten när det kommer till kreativ återvinning är utan tvekan lastpallar. Motståndskraftiga och mångsidiga, dessa föremål är idealiska för att omsätta din fantasi i praktiken och förvandla dem till unika och speciella inredningstillbehör. De lämpar sig optimalt för återanvändning, lastpallar kan också användas för att skapa praktiska skoställ.

I vissa fall räcker det att stapla dem ovanpå varandra och placera dem i ett hörn av huset för att skapa praktiska hyllor.

Annars kan du demontera dem och ge dem den form du föredrar och på så sätt få ett riktigt skåp att placera i hallen eller längs med en korridor. Vad sägs om detta?

Advertisement

Om du inte gillade de två första förslagen eftersom de behåller träets färg och inte matchar dina möbler kan du måla också i den färg du föredrar och placera den vertikalt, placera eventuellt något föremål på toppen för att försköna den.

Om du däremot har en ledig vägg och vill använda den till dina skor är det här idén något för dig. Genom att dela upp lastpallarna du har tillgängliga i flera delar kan du få ut många hyllor att fästa på väggen i den position du gillar bäst, vilket skapar en originell geometriska design. Du kan också överväga att måla dem med omväxlande färger: effekten blir magnifik.

Advertisement

Om det du däremot inte bara saknar ett skoställ, utan även en konsol till hallen, så kan du skapa ett ganska högt torn av lastpallar, måla det eller behålla den ursprungliga träytan och placera en kompakt träskiva ovanpå, så att det skapas en bekväm stödyta. En spegel skulle kunna avsluta denna helt återvunna möbel som, förutom att ordna upp bland dina skor också kommer att inreda ditt hem perfekt.

Och om du gillar svävande skoställ, välj något liknande. Hyllorna kan alla placeras på samma avstånd från varandra, eller på större avstånd, beroende på vilka skor du behöver förvara. Du kan också fundera på att dela upp utrymmena mellan familjemedlemmarna, kanske använda olika färger för var och en av er. Skulle det kunna vara en bra idé?

Advertisement

Om du är en av dem som inte gillar att gå in med smutsiga skor, utan föredrar att ta av oss dem, är en lastpall fixerad på väggen framför entrédörren vad du behöver för att slippa lämna dina skor i oordning. Placera några växter högst upp på och skorna diagonalt mellan pallribborna: en underbar lösning.

Så nu har du sett på hur många sätt vi kan återvinna inte bara lastpallar utan även andra föremål som vi trodde att vi skulle behöva slänga och som tvärtom fortfarande kan visa sig vara riktigt användbara och dessutom spara oss en hel del pengar.

Vilka av dessa lösningar skulle du vilja ha i ditt hem?

Advertisement