Du glömmer förmodligen att tvätta dessa 10 saker när du tvättar

av Titti Carlberg

07 Mars 2024

Du glömmer förmodligen att tvätta dessa 10 saker när du tvättar
Advertisement

Vi vet alla hur viktigt det är att hålla våra kläder och hushållslinne rena och vi tvättar dem regelbundet varje vecka eller till och med dagligen. Men är vi verkligen säkra på att vi inte lämnar något otvättat? Det finns föremål i våra hem som är lätta att missa, medan andra som vi inte vet hur vi ska tvätta och som oundvikligen väntar så pass länge på att tvättas att de med tiden börjar utveckla mikrober, bakterier och slutligen dålig lukt.

Visst, det är sant att vissa föremål inte får plats i tvättmaskinen, men det betyder inte att det inte är nödvändigt med en regelbunden rengöring, man måste helt enkelt anta alternativa metoder. Från ryggsäckar till grytlappar till prydnadskuddar, nedan visar vi dig 10 saker som du förmodligen glömmer att tvätta när du sorterar tvätten.

Advertisement

1. Gardiner

1. Gardiner

Kerry Ann Dame/Flickr

Utmärkta dekorativa element som samtidigt garanterar oss den rätta mängden avskildhetgardiner samlar lätt på sig mycket smuts som damm, päls och hår, och absorberar även dålig lukt. Läs alltid etiketten med tvättråden, i många fall kan de enkelt tvättas i maskin. Tvätta dem minst en gång om året och de som sitter i rum med tät biltrafik utanför fönstret eller i rum med hög rökutveckling som kök eller vardagsrum bör tvättas kvartalsvis.

Advertisement

2. Återanvändbara matkassar

2. Återanvändbara matkassar

Kat/Flickr

Praktiska och ekologiska, återanvändbara shoppingkassar hjälper oss att komma närmare en hållbar livsstil, samt att förhindra att våra hem invaderas av engångsplastpåsar. Men just på grund av sin funktion är dessa kassar lätt utsatta för ansamling av smuts och spridning av bakterier: hur ofta brukar du placera dem på olika ytor, använt dem till råa livsmedel eller haft obehagliga missöden med vätskespill?

Till plast eller raffiamodeller kan du använda en fuktig svamp och en vatten och vinägerspray, medan de i tyg lätt kan tvättas i maskin.

3. Överdragsskydd till madrassen

3. Överdragsskydd till madrassen

The Sleep Judge/Flickr

Att tvätta lakan är en åtgärd vi utför varje vecka, men hur är det med madrassöverdraget? Grundläggande för att hålla madrassen ren och mer funktionell en längre tid, kan madrassöverdraget, trots att det inte är i direkt kontakt med kroppen, lätt absorbera damm, svett och vätskor, samt bli en grogrund för kvalster. Tvätta det minst en gång i månaden, oftare om du äter i sängen eller om du sover med husdjur, de flesta modellerna kan tvättas i maskin tillsammans med resten av fintvätt.

4. Kuddar

4. Kuddar

PickPik

Prydnadskuddar, men även de vi har i sängen läggs sällan till tvätten när vi tvättar. Ändå är det oerhört viktigt att ta hand om rengöringen av dem regelbundet. De förstnämnda utsätts lätt för avlagringar av damm, päls, och hår, samt hanteras ofta, medan de senare alltid är i kontakt med huvudet under natten och därför, även om de skyddas av ett örngott, lätt absorberar våra vätskor. Läs alltid tvättetiketterna och tvätta, om möjligt, i maskin: för prydnadskuddar är det tillräckligt med tvätt var 3:e till 6:e månad, medan för sängkuddar kommer frekvensen bero på olika faktorer som klimat och hälsoförhållanden.

5. Ryggsäckar och gymnastikpåsar

5. Ryggsäckar och gymnastikpåsar

Jesus Gorriti/Flickr

När tvättade du senast din ryggsäck eller gymnastikpåse? Vi använder dem så gott som dagligen och placerar dem på de mest olikartade ytorna, ibland till och med på gatan. Vi utsätter dem för ett oändligt antal väderförhållanden och, om vi lägger fuktiga kläder eller föremål i dem kan de lätt ackumulera fukt och dålig lukt, förutom att bli en grogrund för bakterier och mögel. Kontrollera tvättetiketten, om de kan tvättas i maskin är det rådligt att vända dem ut och in.

Advertisement

6. Grytlappar och grytvantar

6. Grytlappar och grytvantar

Beck Gusler/Flickr

Grundläggande för att hantera varma kastruller och stekpannor utan att bränna oss, grytlappar och grytvantar kan lätt utsättas för fett, olja och matfläckar. Av denna anledning kan de lätt utveckla dålig lukt och tillåta spridning av bakterier och mögel. Tvätta dem regelbundet beroende på hur mycket de används.

7. Badrumsmattor

7. Badrumsmattor

Floria Quilez/Wikimedia Commons

Badrumsmattor skyddar golvet i bostadens mest fuktiga rum och därför är det av grundläggande betydelse att alltid hålla dem rena genom att tvätta dem regelbundet. Välj en modell som går att tvätta i maskin för att förenkla denna operation och tvätta dem varje vecka eller var 15:e dag.

Advertisement

8. Husdjurets bädd

8. Husdjurets bädd

Pexels

Även våra husdjur förtjänar att sova på rena bäddar: med tiden kan dessa föremål faktiskt samla på sig päls och smuts men även utveckla en dålig lukt. Byt ut dem regelbundet och tvätta dem så ofta du kan.

9. Filtar, täcken och duntäcken

9. Filtar, täcken och duntäcken

Pexels

Filtar, täcken och duntäcken håller oss varma under den kalla årstiden och det är viktigt att komma ihåg att tvätta dem regelbundet. Om du använder påslakan är en tvätt varje kvartal tillräcklig, medan för täcken och filtar som du använder utan överdrag behöver tvättas varannan vecka.

 

Advertisement

10. Tofflor

10. Tofflor

Pexels

Användbara under vintern för att hålla våra fötter varma, men tofflor kan lätt absorbera svett och utveckla dålig lukt. Det är därför nödvändigt att tvätta dem regelbundet efter att noggrant konsulterat tvättetiketten: de flesta modeller kan tvättas i maskin, men om det inte är möjligt kan dålig lukt elimineras genom att strö bikarbonat över dem.

Vilken av dessa saker kommer du ihåg att tvätta?

Advertisement