Trädgård på balkongen: följ anvisningarna för att skapa en oas i staden

av Hilda Maria Morgan

16 Juni 2022

Trädgård på balkongen: följ anvisningarna för att skapa en oas i staden
Advertisement

En välmöblerad balkong blir ett grundläggande utrymme i husets användning och kan bli favoritplatsen att tillbringa tid på så fort temperaturerna tillåter det. För att göra balkongen välkomnande, förutom möbler och eventuella skärmar för avskildhet eller skugga, kan man ta till växter.

Att omge sig med grönska har en lugnande och avslappnande effekt för oss, och när det finns tillräckligt med skugga lyckas varje planta göra värmen betydligt mer uthållig. Det går förstås inte att jämföra med svalkan i en trädgård full av växtlighet, men även en som är inrättad på balkongen kan göra mycket för att förbättra livskvaliteten i hemmet. Hur gör man det för att få ut det mesta av det tillgängliga utrymmet som erbjuds? Här är några användbara indikationer.

Advertisement

Söka efter information

Alla heminrednings- och renoveringsprojekt börjar med en noggrann studie av utformningen, och detta gäller även för de mest anspråkslösa "hängande" trädgårdar du kan skapa på en balkong. Bland de saker att kontrollera för att få en tydlig idé finns:

  • Se till att du vet vad du får och inte får göra enligt bostadsrättsreglerna: till exempel måla om väggarna, göra någon ändring, lägga till gardiner eller pergola och liknande.
  • Prata med någon expert för att ta reda på vilka växter som är bäst lämpade att odlas i ditt område. Minsta och högsta säsongstemperaturer, exponering för sol och vind på din balkong i synnerhet, torka eller överdrivet regn som inträffar varje år är alla faktorer som hjälper dig att hitta de växter som bäst kan anpassa sig till livet på din balkong.

Advertisement

Balkongen är som en förlängning av huset

Se alltid det yttre utrymmet som en förlängning av det inre: tänk därför på en look som passar bra till resten av huset och lämna alltid plats för en stol/soffa/ fåtölj/bänk... Allt som gör att du kan stanna upp och koppla av mitt i ditt personliga gröna hörn.

Precis som inomhus, bestäm färgen på väggar och golv, om du kan överväg att även måla om väggarna som ramar in balkongen. Generellt sett är vitt det bästa valet för fräscha och moderna miljöer, men om du vill accentuera känslan av att vara mitt i naturen finns det flera nyanser av grönt, till och med väldigt neutrala och sobra, som kan göra underverk.

Och glöm inte att du kan täcka golvytan med utomhusgolv, eller välja nya beläggningar (det finns även kakelplattor med träeffekt), eller ta till utemattor för området som ska ordnas som en sittplats i mitten av den gröna ramen.

Växterna

Internet är den första inspirationskällan för att förstå hur växter kommer att se ut när de odlas, och för att hitta exempel på balkonger inrättade på det sätt som du också skulle vilja.

Det skulle kunna räcka med massor av blomlådor på räcket, eller låga som står på marken och fulla av säsongsbetonade blommor. Du kanske föredrar krukor med stora växter som de ur filodendronsläktet som ger ett exotiskt utseende. Du kanske också funderar på att använda stöd eller enkla trådguider för att odla några lätthanterliga klätterväxter som kommer att skapa en grön skärm.

Och så finns urbana trädgårdsland, dvärgfruktträd och den stora variationen av aromatiska örter att fundera över.

Annan användbar information

När du har föreställt dig vilka växter du vill ha, överväg krukor, fat eller stöd - speciella spaljéer, väggar som ska fyllas med växter, etc. - som du kan använda för att hysa dem. Först och främst måste de vara av dimensioner och material som är lämpliga för de olika växttyperna, och sedan också ha ett utseende som skapar harmoni av former och färger för att smakfullt inreda platsen.

Om det till och med finns ett minimum av utrymme, överväg idén med en behållare för kompostering: med allt köksavfall skulle det vara mycket användbart att ha en tillgänglig, och din takträdgård skulle tycka om de.

Advertisement

Skulle du vilja anlägga en trädgård på balkongen?

Advertisement