Låt dig inte luras av marknadsföring: 9 knep för att handla mer medvetet

av Hilda Maria Morgan

08 Juli 2022

Låt dig inte luras av marknadsföring: 9 knep för att handla mer medvetet
Advertisement

Att gå och handla på snabbköpet är en nödvändig vana för oss alla som regelbundet går till de mest bekväma eller favoritförsäljningsställena för att förse huset med all mat och alla livsmedel vi behöver. Att handla där snarare än på en frukt- och grönsaksmarknad är till exempel användbart för dem som måste göra arbetsåtaganden samtidigt med hushållsarbete, och alltså åker vi ganska ofta till snabbköpet.

Vi har säkerligen våra favoritmärken, de billigaste eller de som ger bra valuta för pengarna, men det finns också en rad åtgärder som vi inte alltid kommer ihåg att implementera, och som kan hjälpa oss att handla mer medvetet. Här är några av dem.

Advertisement

Det är bäst att använda kundvagnen

Det är bäst att använda kundvagnen

Pexels

Det verkar inte intuitivt, eftersom vagnen är bredare och rymligare än korgarna som man bär på armen, men i verkligheten hjälper den oss att ägna mer uppmärksamhet åt vad vi köper. Anledningen? Det är bekvämare, eftersom det inte tynger armarna när det fylls på, och det hjälper oss att gå lite långsammare och fundera över inköpen.

Advertisement
Pexels

Pexels

Istället verkar det som att om vi behöver bära korgen på armen så stimulerar detta oss omedvetet stimulerar oss att gå snabbt, vissa studier har visat att de som använder det här hjälpmedlet i slutändan fyller det med skräpmat och snacks till mycket större grad än de som använder kundvagnen!

Var uppmärksam på slogans

Var uppmärksam på slogans

world.openfoodfacts.org

Vi är omgivna av förpackningar som "ropar" ut fördelarna med produkterna inuti dem: färre kalorier, mindre socker, ingen palmolja och liknande. Det är dock alltid värt att kontrollera näringsinformationen i innehållsförteckningen som enligt lag finns på alla förpackade livsmedel. Där kommer vi att förstå om kalorierna, sockerarterna, fetterna och andra värden verkligen är de som är rätt för oss.

Varorna längst ner

Varorna längst ner

pexels.com

Detta är ett knep som ska tas med en nypa salt, eller snarare, att användas på ett klokt sätt. I allmänhet, när hyllorna fylls på, placeras de senaste produkterna (därför med ett senare utgångsdatum) bakom de andra, på botten, där de är svårare att nå. De är alltså de fräschaste.

Men om alla alltid bara köpte de nyaste varorna skulle avfallet i stormarknaderna öka, vilket redan är högt: fråga dig själv därför om det är något du tänker konsumera inom kort, och då kan du ta de produkter med kort utgångsdatum, eller om du verkligen behöver ha ett lager av den varan som ska vara under en längre period, i så fall är det bekvämt att köpa de som går ut senare.

Kort eller kontanter?

Kort eller kontanter?

Pexels

Att använda kontanter gör oss automatiskt mycket mer medvetna om utgifter och hjälper oss att begränsa överskott, i alla former av köp.

Advertisement

Andra användbara knep

Andra användbara knep

Pexels

Var inte alltför uppmärksam på fruktens eller vissa grönsakers skönhet: det viktiga är att det är riktiga och färska produkter, de behöver nödvändigtvis inte alla ha en perfekt och gnistrande form och färg. De mest oregelbundna produkterna är i allmänhet de med vissa brister, som inte behandlas för att framstå som mer välsmakande.

  • Att handla på morgonen eller kvällen är bättre: det här är ögonblicken när snabbköpet fylls på med de olika produkterna, som därför blir fräschare.
  • Förakta inte frysmat: fryst frukt eller frysta grönsaker är ibland bättre än de du hittar vid frukt- och grönsaksdisken. Faktum är att de frysta produkterna som ska säljas plockas och fryses vid bästa mognadstillfälle; de andra - särskilt om de kommer långt ifrån eller inte är i säsong - plockas ofta innan de är mogna för att komma fram till sin destination under mer välsmakande förhållanden.
  • Titta ner eller upp: de produkter vi lägger mest märke till är de i ögonhöjd som ofta är de dyraste i kategorin. De ekonomiska alternativen finns däremot i de försummade punkterna.

Har du några andra användbara knep du använder när du handlar?

Advertisement