Dekorera bordet i shabby-stil: 16 intressanta och kreativa idéer för höstens bordsdekorationer

av Hilda Maria Morgan

09 Oktober 2023

Dekorera bordet i shabby-stil: 16 intressanta och kreativa idéer för höstens bordsdekorationer
Advertisement

Bordsdekorationer kan vara sättet på vilket vi välkomnar våra gäster för en formell eller informell lunch eller middag, men också helt enkelt en gåva som vi ger oss själva genom att inreda vårt hem för att ge oss ett leende även under de svåraste dagarna. Att sitta vid bordet och mötas av en härlig och färgstark bordsdekoration som håller oss sällskap under hela måltiden kan faktiskt vara väldigt trevligt.

Bordsdekorationen kan enkelt anpassas till den aktuella säsongen, vilket bidrar till att skapa rätt atmosfär på vårt bord och stilen shabby chic är perfekt om du vill skapa en elegant dekoration men samtidigt rik på färg och romantik. På hösten finns det många material tillgängliga för att dekorera med shabby stil, från citrusfrukter till kottar och torkade löv och tyger i olika nyanser av gult, orange och rött.

Om du vill skapa höstiga bordsdekorationer i shabby stil, låt dig inspireras av de 16 kreativa idéerna vi listar nedan.

Advertisement

1. Kakställ på 3 nivåer

Ett kakställ på 3 nivåer i vit emalj skulle kunna vara ett arvegods från din mormors tid som du inte vet vad du ska göra med, eller så kan det bli en underbar dekoration. Återanvänd den som bordsdekoration genom att fylla den med olika föremål för varje årstid. Till hösten kommer flerfärgade löv, kottar, bär och små dekorativa pumpor att göra jobbet.

Advertisement

2. Återvinn glasburkar

Glasburkar kan återanvändas som blomhållare: måla dem vita och placera dem i en gammal metallbalja, du kan använda dem för att hysa underbara blommor i orange nyanser och på så sätt skapa en läcker bordsdekoration för dina måltider med vänner. Använd låtsasblommor om du vill ha en dekoration som håller över tid, använd istället färska om du är ute efter en mer naturlig stil.

3. Blommande pumpa

Använd en pumpa som en blomvas för en bukett falska eller riktiga blommor som vid sidan av det obligatoriska gröna även innehåller rött och vitt; lägg till några små dekorativa pumpor för en höstigare atmosfär. Färgen kommer i det här fallet att vara avgörande: krämvit till pumpavasen och guld på de små dekorativa pumporna kommer att göra din vas ännu mer elegant.

4. Höstens ymnighetshorn

Ta med lite magi till din höst med ett ymnighetshorn fullt av pumpor, kastanjer, kottar och färgglada löv. Du kan placera den på en träbricka och matcha den med en stor amforavas full av mångfärgade löv.

5. Rustik men elegant bordsdekoration

En enkel trälåda kan ge en vagt rustik känsla till ditt bord, men det kan också bli elegant om du fyller den med rätt växter. Välj olika nyanser av grönt och vitt och ge din bordsdekoration en ton av färg med en intensivt orange pumpa. Välj låtsasblommor om du vill ha en bordsdekoration som håller över tid.

Advertisement

6. Hög ljusstake

En hög ljusstake med lätt vintage-look kan bli en originell och väldigt graciös bordsdekoration om du byter ut ljuset mot en prydnadspumpa omgiven av gröna kvistar och diskreta men färgglada blommor.

7. Vita ljus och pumpor

Välj vitt för en delikat och diskret dekoration: en enkel rund bricka i ljust trä, 3 vita ljus i ljusstakar och små prydnadspumpor i vita nyanser.

Advertisement

8. Färgglad bordsdekoration

Lägg till höstens varma famn till din bordsdekoration med lite färg; drapera en kökshandduk med orange och gröna dekorationer, använd orangea pumpor att dekorera med och välj blommor i varma orange nyanser till din bukett.

9. Återvunnen bordsdekoration

Kan en bordsdekoration tillverkas helt av återvunna material? Javisst: en gammal fruktlåda kan förvandlas till en bricka, tomma behållare, så som de är eller målade, kommer att bli vaser för blommor och frukt, allt ihop i olika nyanser av grönt, vitt och orange. Lägg till små detaljer som en gammal bok eller dekorativa pumpor.

Advertisement

10. Orange glas och vitt porslin

Om du letar efter en elegant och samtidigt annorlunda lösning än den vanliga, välj en enkel rutig löpare i neutrala nyanser som sträcker sig längs med hela ditt bords längd; dekorera den med vita porslinsvaser och mycket originella orangea glaspumpor. De kommer att komplettera effekten av kala grenar täckta med vita bär och små orange blommor.

11. Som på bondgården

Använd en åldrad naturlig träavsats som bas för din bordsdekoration. Dekorerad med ett knippe vetestrån, pumpor och stora ekollon i keramik och tyg och böcker med ett gammalt och lite slitet utseenden kommer det att få dig att känna det som om du vore på en bondgård.

Advertisement

12. En gammal höstlåda

Förvandla en gammal låda till en härlig bordsdekoration. Fyll den helt enkelt med grenar med mångfärgade löv, orange blommor, bär, kottar och små prydnadspumpor. Låt din kreativitet vägleda dig i användandet av det du lätt kan hitta på en promenad i skogen.

13. Kreativ återvinning

Behållarna som en gång användes som mjölkflaskor lämpar sig för många kreativa återvinningsprojekt och är perfekta för en dekoration i shabby-stil. Bland de många saker du kan skapa finns också en vacker säsongsbetonad bordsdekoration: fyll den med ax, blommande grenar och pumpor, men också kottar, ekollon, kastanjer och bär för att ta med hösten till ditt bord.

Advertisement

14. Enkel bordsdekoration

Placera en enkel löpare i en kontrasterande enfärgad nyans i mitten av ditt bord: på en vit eller ljus duk väljer du de varma tonerna av rött, orange och brunt, medan på en mörk duk eller trä gärna kan välja vita och neutrala och ljusa toner. Det blir superenkelt att dekorera din bordsduk med eleganta och höga ljusstakar, kottar och färgade löv samlade i trädgården.

15. Elfenben, grädde och metalliska färger på en jutebädd

En pumpa som blir en vas i nyanser av duvgrått och elfenben innehåller silverfärgade grenar och silvergrön salvia, små bär och små blommor i ljusa toner, mindre gräddfärgade pumpor. Kompositionen kompletteras med en juterosett som påminner om bordstabletten som pumpan är placerad på.

Advertisement

16. En samling pumpor

Om du letar efter ett sätt att överraska dina gäster på, prova en samling av pumpor; en enkel rektangulär trälåda kan rymma färgade pumpor i olika storlekar. Stora torkade hortensiablommor kan fylla det tomma utrymmet mellan pumporna och skapa en fluffig men ändå solid uppsättning.

Gillade du dessa projekt för att fira hösten på ditt bord?

Advertisement