5 briljanta knep för att få dina ljus att hålla längre

av Hilda Maria Morgan

02 Oktober 2023

5 briljanta knep för att få dina ljus att hålla längre
Advertisement

Det är ett unikt nöje att se ett ljus som elegant lyser upp en kväll eller en viktig händelse, kanske till och med sprider det en behaglig doft: ibland vill vi leta efter vackra ljus, i rätt färg, att arrangera på ett scenografiskt sätt i förberedda kompositioner, ljushållare, bordsdekorationer gjorda ad hoc. För den som verkligen har en passion för denna typ av dekoration kan ljusen dock också innebära en icke försumbar kostnad.

Det finns tusen idéer för att göra dem för hand, göra dem personliga på otroliga sätt... Så är det inte värt att försöka se till att våra inköp, och våra ansträngningar, inte brinner ner på direkten? Faktum är att det finns en rad knep som hjälper oss att få ljusen att hålla längre. Vi pekar ut fem av dem nedan.

via washingtonpost.com

Advertisement

Knep för att få ljusen att hålla längre: var uppmärksam på veken

Knep för att få ljusen att hålla längre: var uppmärksam på veken

Brandy/Pexels

Veken på dina ljus måste alltid vara väl gjord, med ett rent snitt och vinkelrätt mot längden. När så är fallet ger det oss en livlig och regelbunden låga, medan om den är sliten kommer lågan att flimra. Samma sak om den är för lång. Det verkar som om den idealiska längden är drygt en halv centimeter: på detta sätt får lågan rätt storlek och blir aldrig farlig.

Laura Slatkin är en expert inom branschen och grundare av ett företag som tillverkar ljus, avslöjade i en intervju av Washington Post att för att alltid ha veken under idealiska förhållanden så gör hon så att när hon blåser ut ett ljus, väntar hon sedan tills det har svalnat helt och placerar det sedan upp och ner och med hjälp av en näsduk nyper hon fast den brända delen av veken med händerna och tar bort den. Detta resulterar i rätt storlek och en perfekt trimmad veke som är redo för nästa användning.

Advertisement

Håll ljusen rena

Håll ljusen rena

Pixabay, Pexels

Ibland händer det att ljuset har legat kvar bortglömt på någon möbel en tid och blivit täckt av damm, spindelväv eller annan smuts (även tändstickor, veke och liknande): när vi sedan tänder det, förutom att det utsöndrar en konstig lukt och en låga som skapar gnistor, gör allt smutsigt material att ljuset brinner ojämnt och tar slut snabbare.

Tänd inte ljuset bara någon minut

Tänd inte ljuset bara någon minut

Christian Mackie/negativespace.co

Om du vet att du inte kommer att ha ljuset tänt länge, undvik att tända det. Faktum är att Slatkin förklarar att första gången du tänder ett ljus bör du vänta åtminstone tills en bit av smält stearin bildats på hela ytan. Faktum är att det verkar som att stearinet minns, i den meningen att nästa gång vi tänder det kommer det att vara svårt för det att smälta bortom förlängningen som det flytande stearinet nått gången innan.

Det är därför den där gropen skapas runt veken som sedan gör att stearinet faller ner på sig självt och gör så att ljuset förbrukas snabbare.

Skydda lågorna

Skydda lågorna

rawpixel.com

Att använda ljushållare med höga kanter hjälper oss att hålla ljusen tända utomhus, och samma filosofi är användbar inomhus, även om det inte finns någon risk för vindbyar: du behöver helt enkelt placera ljusen borta från drag eller luftströmmar, vilka skulle få stearinet att brinna ojämnt. Så om rummet inte har några drag kan vi hålla ljusen "exponerade". Annars är det bäst att placera dem i glasbehållare!

Låt alltid ljuset svalna helt

Låt alltid ljuset svalna helt

cottonbro studio/Pexels

När du blåser ut ett ljus, undvik att tända det igen kort efteråt: du måste faktiskt vänta tills ljuset har svalnat helt innan du tänder veken igen. På så sätt blir det lätt att skära bort den brända vekbiten och du slipper också bränna dig eller orsaka skada med det flytande stearinet. Och stearinet kommer dessutom att förbli bättre fördelat på ytan, så att det konsumeras på ett balanserat sätt även nästa gång.

Advertisement

Ett extra knep: frysen!

Visste du att om du fryser ett ljus innan du tänder det kommer det att brinna långsammare? Om du planerar att lysa upp en lång natt kan detta vara användbart! Men kom ihåg att det fungerar bäst med små ljus eller ljus som nästan är helt slut!

Kände du till dessa knep?

Advertisement