Knep i köket: 11 smarta knep för att göra allt möjligt med mycket mer kreativitet

av Hilda Maria Morgan

19 Maj 2023

Knep i köket: 11 smarta knep för att göra allt möjligt med mycket mer kreativitet
Advertisement

Vem förundras inte över kockarnas skicklighet, som utför mycket snabba och precisa manövrar med flyt som härrör från år av erfarenhet? Det är alltid fascinerande att se, och kanske kan vissa efterlikna kockarna, åtminstone till viss del, medan det för andra förblir ett mysterium att känna till tillfredsställelsen som kommer från ett sådant behärskande i köket. Åtminstone tills du hittar den mest effektiva metoden för att utföra dagliga utföranden, så att det kanske också blir lite roligt, eller till och med koreografiskt.

Att använda sig av kreativa trick kan göra grundläggande kulinariska sysslor mycket roligare än annars, samt hjälpa oss att undvika slöseri och krångel! Nedan visar vi några sådana.

via Creativo/Facebook

Advertisement

Rätt mängd kaffe, på stört

Rätt mängd kaffe, på stört

Creativo/Facebook

Har du inte lust att fylla mokabryggaren med hjälp av en tesked varje morgon? Det är inte så att det är särskilt svårt, men man måste vara noggrann så att man inte lägger i för mycket kaffe eller sprider ut kaffet runt omkring på arbetsbänken. Ett knep som kan komma väl till pass så att det inte blir fel, inte ens när du har bråttom, är att hälla upp lite kaffe i en skål, sänk sedan ned trattfiltret och dra försiktigt upp det så att det fylls, utan att pressa kaffet. Sätt ihop mokan, sätt på spisen och häll under tiden tillbaka kaffet som blev över i sin burk.

Det handlar om några enkla knep som kan göra stor skillnad!

Advertisement

Lika portioner smör

Lika portioner smör

Creativo/Facebook

Det räcker med en kniv, och genom att enkelt rista med den i smörets yta med ett geometriskt mönster som är roligt att lära sig, skapar du märken för att skära upp smöret till delar som är lika stora, även när det inte finns någon mätningsskala att använda.

Ingen sprits till chokladen?

Ingen sprits till chokladen?

Creativo/Facebook

Ibland tar det tid och tålamod att smälta choklad, och att sedan föra över den till en sprits för att noggrant dekorera är ett extra steg som ofta är lite jobbigt. Gör det på ett enklare sätt genom att smälta chokladen direkt dess påse (om den inte är perforerad), i kokande vatten. När den väl har smält gör du bara ett snitt i det ena hörnet och vips har du din sprits redo!

Och dekorerandet kommer att gå supersnabbt!

Och dekorerandet kommer att gå supersnabbt!

Creativo/Facebook

Vill du skriva med choklad? Efter att ha slutfört tricket som beskrivs ovan, rita formen du vill ha i en skål med vatten och is: chokladen stelnar omedelbart och du kommer snabbt att kunna dekorera alla dina delikatesser.

Färdiga portioner smör

Färdiga portioner smör

Creativo/Facebook

Klä in bladet på en kniv med en bit bakplåtspapper och låt kniven sjunka ner i smöret, som om du ville skära ut den portion du behöver. Ta sedan bort kniven men lämna bakplåtspappret inuti smöret. Fortsätt så här och förflytta sedan hela smöret till en matbehållare med lock: att ta den portion smör du behöver kommer att bli superenkelt!

Advertisement

Skala tomaterna med en träpinne

Skala tomaterna med en träpinne

Creativo/Facebook

Lägg tomaten som ska skalas på en skärbräda och gnugga med pinnen uppifrån och ut mot sidorna och gradvis nedåt runt hela grönsaken. Stick sedan in pinnen (spett är idealiska) i mitten, längst upp, så kommer du att kunna skilja skalet från fruktköttet utan problem!

I videon nedan kan du se hur alla dessa knep utförs, och många fler!

Advertisement